Общински съвет - Русе прие декларация срещу изграждане на бежански центрове

11:28, 20 окт 16 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си заседание Общински съвет - Русе прие "Декларация против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип в град Русе". Тя бе внесена от "Патриотите, ВМРО и Глас народен" и подкрепена от представители на всички партии с изключение на ДПС - и 39 общински съветници бяха "За", 1 гласува "Против", а 5 се въздържаха. 

Вносителите заявяват, че поради появили се отново слухове за изграждане на подобни центрове в региона, сред русенци се нагнетява напрежение и несигурност. "Практиката от други подобни общежития, изградени на територията на други общини, показва, че настанените в тях лица не подлежат на социализация и интеграция. Това в общия случай са хора, които по своя характер представляват криминогенен състав. Те извършват престъпления! Евентуалното присъствие на подобни елементи представлява заплаха за сигурността", се казва в мотивите към предложението. 

Обръща се внимание и на финансовите разходи, които ще тежат на общинския бюджет, а самият "акт на демонстрация на криворазбрана солидарност ще има еднакво негативен краткосрочен, но и дългосрочен ефект". Вносителите заявяват, че обществото трябва да се фокусира върху реалните местни проблеми, пред които са изправени русенските граждани - "нежеланието на държавното управление за поемане на ясен ангажимент за изграждане на нов път Русе – Бяла, липсата на добра бизнес среда и поминък, замърсеният въздух, среднощните гонки с автомобили и мотоциклети, несъществуващ реално „интегриран” градски транспорт".

В дискусията се включи и кметът Пламен Стоилов, който заяви, че няма намерение да се възползва от правомощията, дадени му от Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета от Министерски съвет през август тази година. 

Пълният текст на декларацията е достъпен в прикачения документ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама