Русенци отново протестираха срещу бежански лагер в региона

00:49, 21 окт 16 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 20 автомобила се включиха в поредния протест срещу изграждане на бежански лагер в Русе и региона тази вечер.

Припомняме, че по-рано през деня Общински съвет - Русе прие "Декларация против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип в град Русе". Тя бе внесена от представители на всички партии с изключение на ДПС, и бе подкрепена от 39 общински съветници, 1 гласува против, а 5 се въздържаха. 

Авто-мото шествието тръгна от бившата "Мототехника" на бул. "Липник" и премина последователно по улиците на няколко квартала, сред които "Здравец - Изток", "Здравец", "Дружба", "Възраждане" и завърши в района на Речна гара.

"Ние продължаваме с протестен автопоход и другата седмица в четвъртък от 18:00 часа с тръгване от Мототехника в Русе, за да искаме отмяна на наредба 208 от тази година на Мин. съвет. В тази наредба, министър председателя Бойко Борисов и неговите министри нареждат на всички кметове в България: Да осигуряват квартири на всички чужденци; Да им осигуряват ток, отопление и вода; Да им осигуряват храна; Да им осигуряват и всичко необходимо за нормален живот. Но Бойко Боросов е забравил да нареди на кметовете да направи това с българските пенсионери, инвалиди и безработни! Забравил е, че България я има заради поколенията преди нас. Забравил е, че тези пенсионери нямат вина, че някой е откраднал пенсионните фондове. Забравил е да нареди да се провери точно кои хора са ги откраднали и да направи необходимото да ги върне", заяви и по-късно в профила си в социалната мрежа фейсбук един от организаторите на протеста Мирослав Станчев.

Припомняме, че в Русе вече се проведоха няколко протеста против емигрантски лагер в града или региона. По време на един от тях стана ясно, че от Министерски съвет са уверили, че към момента няма взето решение за изграждане на лагери за емигранти и няма оглеждани такива постройки за целта на територията на област Русе.

Дебати и сериозно недоволство обаче продължава да предизвиква утвърдена през лятото Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, която бе основна тема на днешния протест.

Според нея чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини. Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост. Предвидена е и финансова помощ, която да покрива част от разходите за живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама