26 осъдени за държане на цигари без бандерол от началото на 2016 г. в Русе

11:17, 21 окт 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По обвинение на Районна прокуратурата – Русе, 26 лица са осъдени за държане на общо 387 120 къса цигари без бандерол, стана ясно днес. Стойността на акцизните стоки е за над 174 316 лева. В 22 от случаите прокуратурата е водила незабавни производства, при които в рамките на три дни разследването е приключило и извършителят е предаден на съд.

От началото на годината Районна прокуратура – Русе наблюдава 38 досъдебни производства за престъпление по чл. 234 НК., като 26 от тях са приключили с осъдителни присъди, след одобрени от съда споразумения сключени с прокуратурата. Четирима от извършителите са български граждани, а останалите 22 са чужденци - 8 румънци, 12 турци, 1 украинец, 1 иранец.

Български гражданин е осъден за това, че на 21 април в с. Бъзън държал акцизни стоки - 16 640 бр. кутии цигари, без акцизен бандерол и тютюн, с тегло – 0,410кг., без акцизен бандерол, всичко на обща стойност 124 880, лв., като случаят е немаловажен и предмета на престъпление е в големи размери. Наложеното на Ибрям С. наказание е две години лишаване от свобода изпълнението на което на основание чл.66 НК е отложено с четири години изпитателен срок. В полза на държавата е отнет предмета на престъплението – цигари и тютюн без бандерол.

Турски гражданин пък се признава за виновен и е осъден за това, че на 29 юни в Русе, на ГКПП “Дунав мост”, държал акцизни стоки - 10 080 къса цигари, без акцизен бандерол, на стойност 2 770,20 лв., като случаят е немаловажен - престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. На Сюлейман И. е наложено наказание една година лишаване от свобода, което на основание чл. 66 НК е отложено с три години изпитателен срок и глоба в еднократния размер на предмета на престъплението.

Румънски гражданин, се признава за виновен в това, че на 20 февруари 2016 г. в гр. Русе на ГКПП Дунав мост държал акцизни стоки - 810 кутии цигари без бандерол, на стойност 6 075 лв., като случаят е немаловажен - престъпление по чл.234, ал.1 от НК. Николае Ч. е осъден на две години „лишаване от свобода”, с четири години изпитателен срок и глоба в размер на еднократната пазарната цена на предмета на престъплението - 6 075лв.

Междувременно от Областна дирекция на МВР в Русе съобщиха за още 3 подобни разкрити случая.

В РУ-Бяла е постъпил оперативен сигнал, който съдържал информация, че в дом, находящ се на адрес в с. Полско Косово, се съхраняват акцизни стоки без нужния, удостоверяващ легалността на стоката, бандерол. На място е извършена проверка, при която е установено, че домът се обитава от 67-годишна жена, която съхранява около 1.5 кг ситно нарязан тютюн за пушене, без нужния акцизен бандерол и 401 къса ръчно свити цигари, изработени от заготовки с филтър. По случая е образувана преписка.

Отново в РУ-Бяла е постъпил нов оперативен сигнал, който съдържал информация, че в дом в с. Полско Косово, се съхраняват акцизни стоки, без нужния удостоверяващ легалността на стоката бандерол. На място е извършена проверка, при която е установено, че домът се обитава от 40-годишна жена, която съхранява около 2 кг ситно нарязан тютюн за пушене, без нужния акцизен бандерол, който е иззет. По случая е образувана преписка.

В Първо РУ при ОДМВР - Русе е придобита и оперативна информация за продажба на цигари без бандерол, във връзка с която на 19 октомври е извършена проверка в частен дом в гр. Русе на ул. "Панайот Волов", обитаван от 48-годишен мъж, при която са намерени общо 22 кутии цигари без български акцизен бандерол. На С.Г., който не е криминално проявен, неосъждан, е съставен акт от служители на Митница - Русе.

Русенски митничари пък са задържали 240 кутии контрабандни цигари "L&M", укрити между храната и личните вещи на шофьор на товарен автомобил с турски регистрационни номера. Камионът се явил на трасе „изход" на ГКПП Дунав мост Русе - Гюргево в сряда вечерта и е бил насочен за проверка със скенер, а след това и за щателна митническа проверка в халето на граничния пункт. Една част от нелегалните цигари митничарите открили в шкафа за храни от външната страна на камиона, а другата част била скрита между личните вещи в шофьорската кабина.

Водачът признал, че е закупил тютюневите издалия от безмитен магазин в Турция. Срещу него е образувано дознание, което се води в условията на „незабавно производство" по описа на Митница Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама