Оценяват строежа на пътя Русе - Велико Търново на 600 млн.лв.

16:41, 21 окт 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основна тема на проведеното днес, 21 октомври 2016 г., заседание на Областния съвет за развитие на област Русе, председателствано от доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе, беше етапът на подготовка и изграждане на автомагистралите „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“.  За заседанието съобщават домакините от Областна администрация - Русе.

От страна на Областно пътно управление темата беше презентирана от инж. Йосиф Йосифов. Той отбеляза, че изграждането на магистрала Русе – Велико Търново е приоритет на АПИ. Вече е сключен договор за изработване на проект в идейна фаза, като за неговото завършване се очаква оценка за въздействието върху околната среда, която ще бъде готова през март 2017 г. Проектът е внесен за оценка в УО на ОПТТИ, след което, при положителна резолюция, ще бъде финансиран с близо 600 млн.лв. По отношение републиканската пътна инфраструктура на територията на област Русе, той съобщи, че 129 км от нея е в добро, 144 – в средно и 223 – в лошо състояние. Изпълнените дейности през 2016 г. до сега възлизат на близо 1,6 млн.лв.

При голям интерес се дискутира окончателният доклад и последващата оценка на Стратегията за развитие на област Русе през предния планов период. Доц. д-р Даниел Павлов представи анализа на показателите по петте приоритета на документа. Най-силно впечатление направи приоритета относно качеството на живот на населението, където от наблюдаваните 8 показателя 3 имат отрицателна тенденция, а именно: демографското развитие, обезпеченост на здравните заведения с лекари и спад в броя на реализираните нощувки. В края на презентацията беше обобщено, че оценяващият екип от Русенски университет: проф. д-р Диана Антонова, доц. д-р Милена Кирова, доц. д-р Даниел Павлов, д-р Свилен Кунев и д-р Натали Венелинова дава положителна оценка относно развитието област Русе и предвижда високо ниво на изпълнение на Областната стратегия за развитие за периода 2014 – 2020 г.

По време на заседанието се представи тенденцията в развитието на областта по 11 ключови показатели, като само по един от тях тя е негативна, а именно по брой на населението в трудоспособна възраст.

Предвид изоставането при участие в Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради, Областният съвет за развитие препоръча да се проведе информационна кампания в общините Русе, Бяла и Две могили за условията и ефектите, които се постигат с нейното приложение и да се използват възможните информационни канали за популяризиране на постигнатите резултати и положителните ефекти сред гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама