Мая Манолова: Институциите подхождат доста либерално към екологичните проблеми в Русе

17:09, 21 окт 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Направих предварителна проверка в част от ресорните институции, свързах се и с Министерството на екологията, с кмета, с местната РИОСВ, и моите предварителни впечатления са свързани с това, че доста либерално подхождат институциите към проблема в Русе. Това са проблеми, които се точат вече няколко години, наложени са санкции, те са оспорвани, и моята справка показва, че Върховният административен съд все още не се е произнесъл, което е едно безобразие. Аз не мога да се намесвам в работата на съдебната система, но мога да настоявам да си вършат работата в разумни срокове". Това заяви в Русе Националният омбудсман Мая Манолова, която е в града за да се срещне с русенци по повод зачестилите замърсявания на въздуха. 

По време на срещата гражданите отново представиха своите проблеми, а участие взеха бившият директор на РИОСВ - Русе Дауд Ибрям и настоящият инж. Лилия Атанасова, които също дадоха своето експертно мнение по темата. Отново бяха изложени проблемите, пред които се сблъскват както екологичната инспекция, така и сами русенци. Бе акцентирано върху факта, че липсват точни и ясни измервания на въздуха, които да могат да бъдат представени в съда, поради което санкциите често са оспорвани и отхвърляни. Русенци изразиха недоволство и от бездействието на местните власти, които често се оправдавали с предстоящи избори. 

От своя страна Мая Манолова се ангажира да направи допълнително проверки на ситуацията в региона, както и да изисква информация от всички институции за предприетите мерки. Ще бъдат проверени и условията на труд в замърсяващите предприятия, тъй като са получени данни, че средата там е изключително тежка и нездравословна. Ще се настоява и пред Министерството на екологията за закупуване на акредитирана мобилна лаборатория, която да може да установява емисиите във въздуха, като така ще бъде възможно за РИОСВ да установи точно кои са замърсителите и да реагира адекватно на ситуацията. По този начин ще може и да се прецени какви точно пречиствателни инсталации са необходими за кои точно предприятия. 

"Очевидно е че само с тежките парични санкции няма да се стигне до преустановяване замърсяването на въздуха в Русе, трябва да се предприемат и други мерки. Готова съм да предложа и законодателни промени, които да гарантират на гражданите защита от замърсители на околната среда. Надявам се също така и всичко което се случва със здравето на русенци да не се експлоатира преди изборите, защото на практика дискредитира справедливостта на тази кауза", заяви Манолова след срещата си с гражданите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама