150 деца и родители проявиха интерес към ден на отворените врати по социален проект за ранно детско развитие

18:23, 21 окт 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 150 родители и техните деца, които са на възраст от 0 до 3 и от 3 до 7 години посетиха днес деня на отворени врати за интегрираните социални услуги по проект  „Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие“.  Информация за кампанията съобщават от Община Русе.

Това е част от дейностите по проекта за популяризиране на услугите, които от 10:00 до 17:00 часа посрещнаха досегашни и нови потребители в Здравно-консултативния център в сградата на Филиал „Светилник“ на ДГ „Червената шапчица“. Община Русе изпълнява проекта като конкретен бенефициент на 588 567,00лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020г.“, приоритетна ос „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“. В рамките на 7 часа центърът бе посетен от представители на здравни, социални и образователни институции и граждани на Община Русе.

В началото на деня на отворени врати кметът на Община Русе Пламен Стоилов се включи в кампанията като поздрави консултантите в услугите, екипа на проекта и семействата, които бяха сред първите потребители днес.      

Екипът за организация и управление на проекта и консултантите в услугите  показаха на място възможностите за безплатни прегледи и консултации и предстоящите дейности. В Здравно-консултативния център в сградата на Филиал „Светилник“ на ДГ „Червената шапчица“ в кв. „Чародейка“, на ул. „Тодор Икономов“ и в Комплекс за интегрирани социални услуги за деца в кв. „Дружба“, ул. „Н.Вапцаров“ 20 се предоставят 6 интегрирани социални услуги за деца от 0 до 3 и от 3 до 7 годишна възраст и техните родители: „Здравна детска  консултация и дейности по превенция на заболяванията“, „Психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения“, „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“, „Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване училищната готовност на децата за равен старт в училище“, „Семейно консултиране и подкрепа. Индивидуална и групова работа с деца и родители, в т.ч. с деца и родители, които не са от уязвими групи“ и „Ранна интервенция на уврежданията, пряка работа с децата с увреждания и техните семейства, в т.ч. рехабилитация и дейности по консултиране, обучение и мобилна работа с детето в неговия дом“.

Денят на отворени врати представи консултантите -  педиатри, гинеколог, кинезитерапевт, логопед, психолози, специален педагог, социален педагог, юрист, акушерка, медицински сестри, социални работници и медиатори. Посетителите участваха в беседа, гледаха презентационен филм, разгледаха специализираните кабинети, залата за групова работа, разговаряха с консултантите и се запознаха с техните месечни планове и седмични работни графици. Родителите получиха информационни материали за новия проект, а тези от тях, които за първи път посещават услугите си тръгнаха със специални комплименти от проекта – памперси и бебешки аксесоари за децата от 0 до 3 години и детски игри, пособия и помагала за децата от 3 до 7 годишна възраст. Специалистите в услугите работят с жители на кварталите „Чародейка“, „Дружба“, „Мальовица“, „Здравец“ и „Родина“ и представители на целевите групи в общността.

Здравно-консултативният център в сградата на Филиал „Светилник“ на ДГ „Червената шапчица“ в кв. „Чародейка“, ул. „Тодор Икономов“ и Комплексът за интегрирани социални услуги за деца в кв. „Дружба“, ул. „Н.Вапцаров“ 20 работят със своите потребители всеки ден от 9:00 до 17:00 часа по предварително обявен график за индивидуални консултации и групова работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама