КНСБ: 2/3 от бизнеса е готов да увеличава работната заплата заради липсата на кадри

14:38, 24 окт 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Има нагласа, и 2/3 от бизнеса на фирмено ниво заявява готовност за увеличение на заплатите догодина. Те очевидно разбират че няма кадри, и това е единствения начин да бъдат върнати и защитени малкото специалисти, които са останали". Това заяви днес в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров, където е на посещение във връзка с проект, разработван от синдиката.

Той обърна внимание, че за изминалите 4 години средната работна заплата в България се е увеличила с около 28%, а минималната - с около 50%. Това обаче не е достатъчно, и трябва да се продължат стъпките в тази насока. Самите усилия трябва да са насочени не толкова към минималната работна заплата, която обхваща около 200-300 хил. работещи, а към останалите 2 млн., които вземат доста над това равнище. 

Димитров представи сравнителна справка за нивото на заплащане с Румъния, където при съпоставима производителност на труда, в България се получават между 25% и 50% по-малки заплати в съответните сектори. 

"Опитваме се да се обосновем пред всички институции и браншови организации, че вече сме достигнали дъното и от тук нататък няма накъде. Трябва да се осъзнае, че в демографската катастрофа, в която се намира България, единственият лек минава през едно устойчиво, системно и ежегодно увеличение на заплатите", категоричен бе Димитров. Според изчисленията на синдиката, трябва да има увеличение между 8% и 12% на заплатите годишно, в зависимост от сектора. 

В тази връзка, съвместно с КТ "Подкрепа", е изпратено писмо до организациите на бизнеса, с което се иска лидерска среща, на която трябва да се обсъдят два въпроса: как ще се развива социалния диалог и колективното договаряне в бъдеще, и какви стъпки ще предприеме бизнеса. Ще се обсъждат и други въпроси, като увеличаване на максималния осигурителен доход, обезщетенията за безработица, и други. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама