Светлана Ангелова: Има належаща необходимост да бъде създадена правна регламентация на доброволчеството в България

09:47, 28 окт 16 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има належаща необходимост да бъде създадена правна регламентация на доброволчеството в България, е заявила народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Поводът беше внасянето в Народното събрание на проектозакона с подкрепата на народни представители от коалиция „Патриотичен фронт“.

„Ежедневно сме свидетели на доброволческа дейност във всички сфери на обществения живот и създаването на такава правна регулация на тази дейност в специален закон цели да определи и стимулира доброволческата дейност у нас“, добави депутатът, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ - Русе.

В края на 2014 година след работна среща с участието на близо 45 неправителствени организации, която се проведе в сградата на Народното събрание тя пое ангажимент да внесе проектозакона за доброволчеството. Бяха приети много предложения за прецизиране на текстовете, последвани от широка дискусия, припомни Светлана Ангелова.

Смисълът на един закон за доброволчеството е да регламентира отношенията между доброволците, организациите и страните, нуждаещи се от техния труд, като дефинира правата, задълженията и сигурността им.

Законът има за цел да стимулира полагането на доброволен труд. Това е израз на държавна воля за подкрепа на тази дейност и отчитане на нейната значимост.

Дейността на доброволеца се координира, координира и наблюдава от доброволческа организация или формирование. Тя не се извършва спонтанно или инцидентно от дадено лице. Доброволец може да бъде всяко лице, което извършва доброволческа дейност, вкл. Непълнолетни, ако е налице предварително писмено информирано съгласие на техен законен представител.

Доброволческата дейност се организира от органи на изпълнителната власт, от организации на бюджетна издръжка, от международни организации, юридически лица, като дейността се извършва в тяхна полза или в полза на физически лица.

Органите на изпълнителната власт и организациите на бюджетна издръжка създават доброволни формирования за осъшествяване на доброволческа дейност с решение на ръководителя на съответното ведомство или организация. Министерството на правосъдието на своята електронна страница поддържа публичен списък на лицата, организиращи доброволческа дейност.

Два вида доброволчество са описани в проектозакона – краткосрочно и дългосрочно. Първият вид се отнася за лица, извършващи такава дейност по – малко от 30 дни в рамките на 1 календарна година.

В проектозакона са определени правата и задълженията на доброволеца. Предвидено е тази дейност да се извършва с договор за осъществяване на доброволческа дейност и се предвиждат специални текстове, даващи право на доброволеца на обучение, на застраховка срещу злополука при или по повод изпълнение на доброволческата дейност, посочи Светлана Ангелова.

Наред с това е задължително осигуряването на безопасни условия на труд включително и необходимата екипировка за изпълнение на съответната дейност.

Проектозаконът предвижда стимули за доброволците. Ако те направят разходи при извършване на тази дейност, то тези разходи трябва да се компенсират изцяло от доброволческата организация или формирование, с които това лице има договор, отбеляза тя.

"През изминалите години бяхме свидетели на редица тежки природни бедствия и хиляди хора се стекоха към засегнатите райони, за да помагат", подчерта Светлана Ангелова. Солидарността и съпричастността към изпадналите в беда е кауза на всички българи. Поради тази причина Светлана Ангелова е оптимист за приемането на проекта за нормативен акт съвсем скоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама