Изборният ден в Русе приключи, първият чувал с бюлетини пристигна в РИК от Психодиспансера

20:38, 06 ное 16 / Политика 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изборният ден, в който жителите на област Русе имаха възможност да дадат своя вот за президент на РБългария и да се включат в Националния референдум, приключи. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия комисия в крайдунавския град Мирослава Маркова.

Към 20:30 ч. единствено около 5% от 330 основни секции плюс 7 разкрити допълнително на територията на региона не са се обадили, но Маркова изрази предположение, че вече са приключили и те.

Първата секция, която е приключила работа и дори вече изпрати със свои представители бюлетините и протоколите си в РИК е от бившия Психодиспансер, отчете Маркова. Това се случи малко преди 20:20 ч.

За целия ден са регистрирани около 13 жалби в област Русе. Те са разгледани. Няма открити съществени нарушения, които да са попречили на изборния процес.

Маркова коментира, че заради провеждането на два вида избор - президентски вот и референдум, окончателните резултати за предпочитанията на русенци в тях ще се забавят. Според първите прогнози, това ще се случи на 7 ноември, понеделник, около обед.

Както вече Topnovini.bg съобщи, според данни от екзит пол на "Алфа Рисърч" към 20 ч. издигнатият от Инициативен комитет Румен Радев и представителят на ГЕРБ Цецка Цачева отиват на балотаж, където ще се реши кой от двамата ще бъде новият държавен глава на България.

От Областната дирекция на МВР също потвърдиха, че в Русенска област денят на изборите е протекъл и завършил в спокойна обстановка. Всички избирателни секции в региона са приключили работа без проблеми.

До момента, от поделенията на ОД МВР и РД ПБЗН в Русенска област, не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, произшествия или инциденти, които да попречат на нормалното провеждане на изборите.

ОДМВР – Русе е създала организация полицейски служители да окажат съдействие за осигуряване безопасното транспортиране на изборните книжа до РИК. От районната избирателна комисия до ЦИК в София транспортирането на изборната документация също ще бъде с полицейска охрана.

От служителите на сектор “Български документи за самоличност” в ОД МВР – Русе и районните управления в областта днес са издадени и връчени 14 удостоверения за гласуване, които да послужат на гражданите да упражнят правото си на глас. Общият брой на издадените удостоверения до момента е 88. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама