Министър Русинова се срещна със студенти и преподаватели в Русенския университет

17:51, 10 ное 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Схемите за трудова заетост на младежите и работата в социалната сфера бяха акцентите в разговора на министъра на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова със студенти от Русенския университет. На срещата присъстваха г-жа Светлана Ангелова - народен представител от 19-ти МИР и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта – г-н Драгомир Николов.

По време на посещението си във висшето училище министър Русинова се запозна с дейността на Кариерния център, който осъществява пряката връзка между студентите и работодателите. „Университетът в Русе е един от малкото в България, в които съществуват такива центрове, а вашият е прекрасен“ - коментира г-жа Русинова. Тя отчете като добра практика регулярните срещи на експерти от Агенцията по заетостта с русенски студенти и представи пред аудиторията схемите за младежка заетост, финансирани по национални и европейски програми.

Министър Русинова припомни трите основни принципа, върху които трябва да се гради социалната политика: активност, съпричастност и диалогичност. Тя приветства младите хора, обучаващи се в направлението „Социални дейности“: „Професията на социалния работник е такава, че трябва сърце, за да я упражняваш. Ако не се работи със сърце, много трудно може да се издържи на напрежението в тази работа. Затова ви поздравявам с избора професия!“ - и допълни: „ Но, освен сърце е нужен и професионализъм, защото проблемите, които стоят пред работещите в тази сфера са всъщност проблемите на нашето общество – тези на децата, на младите и на възрастните.“

Министър Русинова акцентира върху най-значимите инициативи в областта на младежката заетост, върху които работи МТСП: програмите за младежки стажове, за допълнително обучение, за повишаване на териториалната и географска мобилност и за кредитиране на младежи до 27 години, желаещи да стартират собствен бизнес.

Министър Русинова обърна внимание върху необходимостта от закон за социалните услуги и започналата работа по създаването му, която обоснова така: „Законът е необходим, защото трябва да бъдат гарантирани качеството и ефективността на социалните услуги. Много често те не са само социални, а са интегрирани със здравни и други. Затова е трябва да има строга координация между всички институции, предоставящи такива услуги.“

Министър Русинова говори и инициативите в създаването на условия, близки до семейната среда за децата, изведени от детските домове и за приемната грижа. След това посочи и ангажимента на обществото към възрастните хора за изграждане на среда за пълноценен живот, като каза, че едни от най-тежките проблеми в социалната сфера са свързани именно с това.

Срещата завърши с множество въпроси, на които министър Русинова изчерпателно отговори.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама