Русенският университет отбелязва 71 години от създаването си

08:25, 12 ное 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С изложба на едногодишната си издателска и публикационна продукция, тържествена церемония по връчване на дипломи на нови доктори, доценти, професори и доктори на науките, днес Русенският университет отбеляза 71 години от създаването си. Откритата дни преди празника изложба включва над 260 заглавия на монографии, книги, статии в чуждестранна периодика, учебна литература, сборници на научни форуми, като силен акцент в нея са публикациите в списания, индексирани с импакт фактор. Седемдесет и пет учени в различни области на знанието получиха своите дипломи за успешно придобити научни степени и академични длъжности по време на церемония, посветена на Деня на Русенския университет. Сред събитията, посветени на годишнината на университета са включени спортни прояви – турнири по 8 вида спорт, няколко туристически инициативи, отворени врати на експозицията „Летопис на растежа“. В деня, в който се навършват 71 години от създаването на Русенския университет и 166 годни от рождението на неговия патрон Ангел Кънчев – 12 ноември, ще бъде поднесен венец. 

Активното интегриране в европейската и международната университетска мрежа е един от приоритетите на русенската Алма Матер. Само в рамките на една година университетът беше домакин на няколко мащабни международни прояви за образователен и научен обмен. Членството в няколко организации - Дунавска конференция на ректорите, Вишеградска университетска асоциация,  Европейска университетска асоциация, Интеруниверитетски център – Дубровник и Асоциация на балканските университети, както и партньорствата с над 300 академични структури от 50 държави затвърждават позициите на Русенския университет на картата на академичните центрове.  

Утвърдени във времето общи инициативи на Русенския университет с бизнеса, училищата, неправителствените организации и различните нива на администрацията, бяха представени от екип на висшето училище по време на международния форум HEInnovate в Брюксел, в който участваха над 150 представители на Европейската комисия, държавни институции, неправителствени организации, преподаватели, ректори на университети и др. Международната седмица по програма Еразъм, организирането на конференция по компютинг и предстоящото домакинство на международния форум Дунав-Меконг нареждат русенската Алма Матер сред уважаваните университети в Европа. 

Традиционно в навечерието на Деня на университета се провежда и Годишната научна конференция. В нейното 55-то издание на тема „Интелигентната специализация – иновативна стратегия за регионална икономическа трансформация“ бяха изнесени 430 доклада в 30 тематични направления, в които участваха представители на всички факултети в университета. Тази година една четвърт от докладите бяха представени от чуждестранни учени, а участниците провеждаха дискусии, както на живо в залите на университета, така и през интернет със свои колеги от отдалечени точки по света. Научната конференция на Русенския университет продължи във филиала в Разград, където на заседанията на двете секции бяха представени 51 доклада с актуална научна и производствена тематика в областта на химичните технологии и биотехнологиите. 

Големите изследователски теми в областта на инженерните науки в Русенския университет трайно са насочени към новите материали; енергоспестяващите технологии и възобновяемите енергийни източници; интелигентните технологии за оценка на качеството и безопасността на хранителни и земеделски продукти; екологията на транспорта и електромобилите, а изследователската работа на студентите намира своите реални измерения в призови класирания на международни състезания по роботика, компютърна математика, енергийно ефективни автомобили. 

На 12 ноември се изпълват 71 години от създаването на Русенския университет - първото извънстолично техническо висше училище, години, които отразяват неизчерпаемата жизненост на академичната общност, свидетелство за нейната обществена мисия и значението й за българското образование. Дългият път от висше училище по селскостопанска техника, през утвърждаването като една от най-добрите политехники у нас, до заемането на стабилна позиция сред университетите в България и в Европа, доказва усърдието и стремежа на академичната общност да отговори на изискванията на времето. 

Основан като висше училище, профилирано в селскостопанско инженерство, днес Русенският университет подготвя специалисти за най-търсените на съвременния пазар на труда сфери. Над 9 000 студенти придобиват висшата си квалификация в четири хуманитарни и четири инженерни факултета, във филиалите в Разград и Силистра, в Българо-румънския интеруниверситетски Европа-Център. След Аграрно-индустриалния, Машинно-технологичния, факултета по Електротехника, електроника и автоматика и Транспортния факултет, Русенският университет разви своите хуманитарни направления в Юридически факултет, факултет по Бизнес и мениджмънт, по Природни науки и образование и в най-новия – по Обществено здраве и здравни грижи. Днес студентите тук се обучават в 51 бакалавърски и над 80 магистърски специалности в редовна, задочна и дистанционна форма на обучение, като близо 500-те преподаватели гарантират с професионализъм, отговорност и всеотдайност европейското качество на образованието и научната продукция.

В навечерието на своята 71-ва годишнина академичната общност гледа към бъдещето и осъзнава, че очакванията към университетите се променят. Запазвайки ценностите и следвайки мисията си, Русенският университет също се променя. Като единствен държавен университет в областите Русе, Разград, Силистра, Търговище, с амбицията да работи за кадровото осигуряване на областите по цялото българско течение на река Дунав, академичният състав си дава сметка, че образованието и квалификацията са задължителен компонент на успеха във всяка сфера на живота. Отговорността за осигуряването на висша квалификация на младите хора, налага съобразяване с регионалните потребности чрез гъвкави учебни планове и програми, взаимно признати дипломи с чуждестранни университети и др. Бизнесът по места очаква инициатива от висшите училища за съвместни научно-изследователски проекти. Русенската Алма Матер отговаря адекватно на тези изисквания чрез осъществяването на проекта „Студентски практики“. Студентите  в Русенския университет с интерес и желание участват в него. Това доказва не само, че оценяват полезността му за своята бъдеща реализация, но и ефективната му организация в университета. 

Дигиталното поколение, което вече е в университета, изисква по-различен подход в преподаването. Освен отличната материална и информационна база, с която разполагат, преподавателите в Русенския университет се стремят да направят студентите активни участници – не просто слушатели, а хора с мнение, със сериозни комуникативни компетенции и организационни умения. В новото хилядолетие университетите, заедно с институциите и бизнеса, трябва да работят за трансфер на технологии - процесът, при който научните изследвания се появяват на пазара. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама