Извършват безплатни измервания на кръвната захар в Русе

06:51, 14 ное 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 14 ноември, се отбелязва Световния ден за борба с диабета. Във връзка с това университетската болница ще извършва безплатни измервания на кръвната захар, съобщават от МБАЛ- Русе.

Изследванията ще се проведат от 7:30 часа до 10:30 часа на партера на Хирургичен блок. За този тип изследване е абсолютно задължително да се извършва преди консумация на храна и напитки.

Диабетът е заболяване, при което човешкият организъм не може да произвежда или усвоява добре инсулин - хормонът, който регулира кръвната захар. В резултат на това нивото на кръвната захар в организма се повишава, а това води до сериозни увреждания на съдовете и органите в него.

Засегнатите от болестта при хората над 18 години са над 8.5% от всички. Скоростта, с която болестта се увеличава, е най-висока в държавите с ниски и средни доходи. Диабетът е основната причина за настъпване на слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти и ампутации на крайници.

Над 1.5 милиона смъртни случая на година се дължат на диабета, а още 2.2 милиона са свързани с наличието на повишена кръвна захар.

Според Световната здравна организация, диабетът ще бъде седмата водеща причина за смърт през 2030 г. Основни рискови фактори за диабет тип 2 са наднорменото тегло, липсата на движение, неправилното хранене, стреса, наследствеността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама