Млади изобретатели от ПМГ „Баба Тонка” в Русе спечелиха финансова подкрепа

10:38, 21 ное 16 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В София, в сградата на Българската стопанска камара, се проведе Официална церемония за награждаване на лауреатите от престижния Национален конкурс „Млади изобретатели – 2016“. Надпреварата се проведе на 25-26.06.2016 г., за четвърта поредна година, в с. Оряховица.

Организатор на конкурса е фондация „Миню Балкански", с финансовата подкрепа на Овергаз и в партньорство с Българската стопанска камара. Проектите на участниците в конкурса се оценяват от жури, съставено от представители на индустриалния сектор и научните среди, съобщават от ПМГ "Баба Тонка".  

Целта на конкурса е да възроди интереса на младите хора към природните науки, като им покаже защо те са интересни, перспективни и отличен избор за професионална реализация в динамично развиващата се ера на високите технологии и интензивната комуникация.

Конкурсът открива младите таланти на България в сферата на техническите и природните науки, като им дава поле за широка изява чрез представяне на техните изобретения, прибори или устройства.

„Може би всички мечтаят, но радостта от живота усещат само тези, които не се колебаят да преследват своите мечти. Вие очевидно сте от тях и вече сте почувствали това. Няма връщане назад! Колко много и неописуемо приятни преживявания ще изпитате по пътя към всяка мечта!

Ще има какво да разказвате на онези, които не са посмели или ги е домързяло да тръгнат след първата своя мечта.“. Това послание е отправил към лауреатите изпълнителният директор на „Овергаз инк.“ и председател на УС на БСК Сашо Дончев.

Лауреатите от ПМГ „Баба Тонка” – Русе, носители на призовото трето място, представиха отличената си разработка пред членовете на Управителния съвет на Българската стопанска камара и ги очароваха със своето представяне и идеи. Проектът на русенските изобретатели е:

Име на проекта: ПАКОСТ – Пътен Автоматичен Контрол на СкоросТта.

Автори: Селин Шемсиева и Мартин Николаев – 10. клас, ПМГ „Баба Тонка”, гр. Русе.

Ръководител: Сюзан Феимова – старши учител по информатика и ИТ в ПМГ „Баба Тонка”.

Описание на проекта: Софтуер и хардуер за вграждане в съвременните автомобили. Системата разпознава знаците за ограничение на скоростта по пътищата и ограничава скоростта на моторното превозно средство, като му разрешава да достигне до максимална скорост, равна на ограничителната.

Задържането на скоростомера продължава, докато се появи знак за край на ограничението. Целта на продукта е да намали произшествията на пътното платно и да спаси човешки живот.

Селин и Мартин бяха наградени от Сашо Дончев, като получиха ценна финансова подкрепа за реализиране на идеите си под формата на техника, материали, уреди и инструменти, необходими за развитие на научните им разработки.

Освен това, за спомен от забележителното си участие в конкурса, призьорите получиха и книгите „Сигурно се шегувате, г-н Файнман!“ от Ричард Файман, носител на Нобелова награда за физика, и „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ от Ашли Ванс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама