Младежи разиграха наказателен симулативен процес в Русенски окръжен съд

19:43, 21 ное 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Симулативен наказателен процес в съдебна зала на Русенски Окръжен съд разиграха младежи от Младежки парламент към Общински Младежки Дом Русе. Това беше финалът на съвместна инициатива на Русенски окръжен съд и Общински Младежки дом – Русе за обучение по неформално образование, свързано със запознаване работата на съдебната система.

В симулативния процес всички младежи имаха роли, които изиграха с голям интерес. Казусът, който пресъздадоха, беше убийство на младеж. В ролята на подсъдим влезе Николай Кръстев, а петчленен съдебен състав, ръководен от Председател, изслуша страните по делото и ръководеше процеса. Съвсем като в реалните дела, обвиненият се защитаваше от трима адвокати, а обвинението се поддържаше от прокурори. В процеса имаше и много свидетели, а специалното назначено вещо лице разкри направените при съдебна експертиза заключения.

За да изглежда всичко реално, подсъдимият беше въведен в събедната зала с белезници от участник, играещ ролята на полицай. По време на заседанието прокурорите повдигнаха своите обвинения, адвокатите защитаваха подсъдимия младеж, а съдиите изслушваха и разпитваха свидетели. В края, след дълго тайно заседание на съдийския състав, бе обявена присъдата. Последва прочитане на мотивите и край на заседанието. В процеса участие взеха и много младежи, които с интерес изгледаха случващото се. В края на процеса младежите бяха поздравени от съдебния и системния администратор, а младежите от своя страна благодариха на г-жа Лилия Ненова - експерт „Връзки с обществеността“ за помощта и за възможността да влязат в съдебна зала и да усетят отговорността с която е натоварена работата в съдебната палата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама