100 осмокласника научиха повече за съдебната власт в Русе

14:52, 28 ное 16 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сто осмокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гостуваха в Окръжен съд - Русе, стана ясно днес.

С това стартира образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която се включват Окръжен съд – Русе и Окръжна прокуратура – Русе. 

Тя е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката и цели обогатяване на познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите. Въз основа на подписаното петгодишно споразумение за сътрудничество относно реализирането на програмата, съдии, прокурори и съдебни служители доброволно и напълно безвъзмездно ще изнасят лекции пред учениците от гимназиалния курс VІІІ-ХІІ клас по предварително определени теми.

За учебната 2016/2017 година училища-партньори на Окръжен съд – Русе по Образователната програма са Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ Русе и Математическа гимназия „Баба Тонка“. Освен изнасяне на лекции в учебни часове, са предвидени и посещения на учениците в сградата на съдебната палата, а на финала – подготовка и разиграване на симулирани процеси, викторини и състезания.

По време на това първо мероприятие, децата и техните класни ръководители са приветствани първо от прокурора в Окръжна прокуратура - Русе Надежда Митева, която ги е запознала накратко с целта на програмата и им е разказала интересни факти за това как са се появили тогите, с които са облечени съдиите и прокурорите в съдебна зала.

От експерта „Връзки с обществеността“ в Окръжен съд – Русе – Лилия Ненова, учениците са научили историята за изграждането на Русенската съдебна палата и интересни факти за Мраморната зала, в която е протекло събитието. Както повеляват правилата, всички прави са посрещнали влизането в Мраморната зала на окръжен съдия Антоанета Атанасова. Тя ги е запознала с устройството на съдебната система в България, със смисъла и значението на разделението на властите в страната, с видовете дела, които се разглеждат в съдилищата, с работата на магистратите, с правилата, които следва да се спазват при посещение в съдебната палата и при присъствие в съдебна зала.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев е разказал подробности за работата, правата и задълженията на прокурорите, за същността на досъдебната и съдебната фази по наказателните дела. Съществена част от лекцията е посветена на престъпленията, свързани с наркотичните вещества.

Междувременно точно тогава в Мраморната зала са връхлетяли служители на Областно звено „Охрана на съдебната власт“, които са носели заповед за задържане на непълнолетно лице за притежание на наркотици.

"Всъщност нямаше никаква заповед за задържане и съдебната охрана не издирваше никого. Това беше начин децата да видят какви могат да бъдат последствията, ако някой от тях реши да се занимава с деяния, които законът третира като престъпления", споделиха по този повод от Окръжен съд - Русе.

Освен превенцията срещу употребата на наркотични вещества и престъпленията, извършвани от наркозависими, лекторите са запознали децата с техните права по закон, като са обърнали внимание на това, че във всеки един момент, когато те считат, че правата и интересите им са нарушени или застрашени, могат да потърсят съдействие и защита, както в лицето на прокуратурата, така и в лицето на съда.

На края всяко едно дете е получило брошура, изготвена от Окръжен съд - Русе, в която са описани детските права според Конвенцията за правата на детето, приета от Организацията на обединените нации (ООН) и ратифицирана от РБългария, както и правата на детето-участник в съдебен процес.

От месец януари 2017 година предстои да стартира поредица от посещения на съдии в учебни часове на място в училищата, когато пред учениците ще бъдат представени и други теми на правна тематика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама