Ученици хванаха съдийското чукче и надникнаха в делата в Районен съд - Русе

15:25, 28 ное 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд отвори врати и посрещна ученици от Клуб „Правото да знам“ при Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ гр.Русе в рамките на проекта „Твоят час“.

Проектът, който е финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, се реализира  като извънкласна дейност в училищата и цели да създаде условия  за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, съобщиха от Районен съд - Русе.

Учениците са посрещнати в една от съдебните зали, където районният съдия Милен Петров им разказа за структурата на съдилищата, работата на съдията, различните видове дела. Под формата на диалог е засегната и темата за младежката престъпност, за наказателната отговорност на малолетните и непълнолетните лица и видовете наказания, които могат да им бъдат налагани.

Учениците са задали куп въпроси, сред които кому се възлагат родителските права при развод, може ли съдия, който е близък на подсъдимия, да разгледа и реши делото, как се определя размерът на наказанието и др.

Децата са надникнали и в папките по делата, като им беше обяснена разликата между гражданските и наказателните дела. Преди да се отправят на опознавателна обиколка из съдебните канцеларии, учениците са седнали и на съдийския стол и са хванали в ръка съдийското чукче.

По време на последвалата обиколка учениците са разгледали регистратурата, деловодството и архива на районния съд, както и бюро съдимост. Във всяка една от канцелариите децата са научли за работата на различните служби и задълженията на работещите в тях съдебни служители.

След приключване на инициативата административният ръководител на Районен съд – Русе съдия Пламен Ченджиев е изразил своето положително отношение към подобен вид мероприятия, чрез които може да се работи за повишаване правната култура на подрастващите и превенция на младежката престъпност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама