Русенски оперни изпълнители представиха в Москва свой проект, посветен на Шостакович

16:14, 28 ное 16 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 25 ноември в концертната зала на Къщата-музей на Феодор Шаляпин в Москва Пламен Бейков-бас и Божена Петрова-пиано представиха най-новия си проект, посветен на 110-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович (1902-1975), озаглавен "Шостакович.Послесловие". Информацията съобщават от Държавна опера - Русе. 

Програмата отразява хронологията на създаването на последните два вокални цикъла от творчеството на композитора за бас и пиано – „Сюита“ (съдържа 11 песни по стихове на Микеланджело Буонароти, завършени на 31 юли 1975) и „Четири стихотворения на Капитан Лебядкин“ (четири песни по стихове на Фьодор Достоевски от романа му „Бесове“, завършени на 23 август 1974 година).

Първият вокален цикъл е интимна изповед на композитора с присъщата му философска задълбоченост, която отразява важните моменти от житейския му път, съпроводени с размисли засмисъла на живота, за любовта, за творчеството.

Последните четири песни са под авторството на пародийния герой на Достоевски – капитана в оставка Лебядкин – несръчна и грубовата поезия, изпълнена със сарказма, който е толкова характерен както за Достоевски, така и за Шостакович. Контрастът между философската част на концерта и сатиричната е омекотен от една по-ранна песен на Шостакович с негов текст, която с присащата му самоирония той посвещава на себе си по повод на 50-годишния си юбилей – „Предисловие към моите събрани съчинения и кратко размишление по повод на това предисловие“. Тази песен провокира и наименованието на програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама