Десетки заклеймиха Ньойския договор в Русе с викове "Цариброд е наш"

18:45, 28 ное 16 / Политика 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки се включиха във факелното шествие „Български марш 2016“ в Русе тази вечер.

С тази проява по традиция местната организация на ВМРО, към която се присъединиха още и войводи от Шумен, както и представителите на останалите членове на коалиция "Обединени патриоти" от Русе, сред които ПП "Атака", НФСБ и др., отбелязва годишнината от подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски мирен договор.

Шествието бе водено от младежи, облечени в униформи от тази епоха. То започна от паметника на Стефан Караджа и продължи по централната улица "Александровска" до Паметника на Свободата. Там областният координатор и общински съветник от ВМРО Галин Григоров и народният представител от ПП "Атака" Любомир Владимиров припомниха историята на Ньойския договор и последиците за страната ни от него.

Според клаузите на контракта от България са откъснати земи, населени с българско население, сред които Западните покрайнини, Южна Добруджа и Беломорска Тракия. Следствие на това към вътрешността на страната се отправят над 100 хиляди бежанци - българи, бягащи, изоставяйки цялото си имущество. Освен това репарациите, които победители в Първата световна война налагат на страната ни възлизат на над 2 милиарда златни франка.

"Тази огромна по смисъла си катастрофа представлява вододелен епизод от българската история и след него вече нищо не е същото. Националният ни идеал е смазан под руините на Първата световна война и страната ни губи рязко енергията си да се бори за неговото осъществяване. Сега отново външните сили се опитват да диктуват нашата политика и да ни насаждат своите интереси, което е неприемливо", коментираха Григоров и Владимиров.

"Ние не сме забравили за онези близо 600 хиляди българи, останали извън пределите на свободното Отечество и знаем, че имаме ангажимент към тях и към земите, които те все още населяват. Няма да спрем да се борим за осъществяването на националния ни идеал. Ние не признаваме клаузите на договора и не искаме да се съгласим с тях", заявиха още те, като бяха подкрепени със скандирания "Долу, Ньой", "Мизия, Тракия, Македония", "Цариброд е наш" и др.

За поредна година бе изгорено и копие на договора от 1919 г., след което бе поднесен венец пред Паметника на Свободата, а присъстващите почетоха паметта на загиналите в борбите за обединение на България с минута мълчание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама