Национален форум с русенско участие обсъди бъдещето на обществените библиотеки в информационната ера

12:43, 02 дек 16 / Култура 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Националния дворец на културата в София се проведе Националния форум „Библиотеките днес“, в който участва директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Теодора Евтимова, съобщиха от русенския културен институт.

Двудневното събитие с международно участие е първото по своя характер, на което са представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век. Обсъдени са перспективите за развитие на библиотеките като центрове на местните общности и ролята им в предоставянето на достъп до информация и електронни услуги, образование, култура и учене през целия живот.

Участие във форума са взели 700 представители на регионалните, общински и читалищни библиотеки от цялата страна, оборудвани с компютърна техника за безплатен достъп по програмата „Глобални библиотеки“. Специални гости и участници в сесиите са били още представители на институциите, местните власти, академичните среди, бизнеса и неправителствени организации, които имат отношение към формирането и прилагането на политики за развитието на библиотеките, информационните технологии и съвременните услуги за гражданите. Сред чуждестранните гости беше Яник Мулвад от библиотеката в гр. Орхус, Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г.

Двадесет и един представители от Русенска област са се включили в събитието. Теодора Евтимова представи в един от панелите двата успешни проекта на Русенската библиотека за финансова грамотност. Пред аудиторията е прожектиран и кратък филм за резултатите от проектите.

Форумът е организиран от Фондация „Глобални библиотеки - България“ с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаване на условия за равен достъп до информация.

Партньори на националния форум са Американската търговска камара в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Столична община, Фондация BCause.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”, в рамките на която обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване. В управлението на организацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама