Тараклийският държавен университет става част от Русенския с единодушно решение на академичното си ръководство

13:54, 02 дек 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с появили се в медиите публикации след пресконференция на ректорското ръководство на Великотърновския университет за включването на Тараклийския университет, Р Молдова в структурата на Русенския университет информираме, че това предложение е отправено от самия Тараклийски университет.

Това заяви днес на нарочна пресконференция ректорът на русенската алма матер проф. Велизара Пенчева. На срещата с медиите присъстваха още заместниците й проф. д-р инж. Пламен Кангалов и проф. д-р Юлиана Попова, както и председателят на Общото събрание на РУ чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев.

Те отбелязаха, че с писмо от 22 август 2016 г. от посолството на България в Кишинев, чрез МВнР до вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева и до ректора на Русенския университет са били уведомени за становището на академичната общност на Тараклийския държавен университет за преобразуването му във филиал на Русенския университет.

„Ръководството на Траклийския държавен университет изразява своето окончателно становище относно преобразуването на нашето учебно заведение във филиал на български университет. На заседание на академичния съвет на Тараклийския държавен университет от 13 юни 2016 г. единодушно се взе решение нашият университет да се трансформира във филиал на Русенския университет. Това се основава на дългогодишното сътрудничество между двата университета, съвпадението на специалностите, които се развиват успешно, както и на възможността да се открия нови аграрни, инженерни и стопански специалности, така необходими в контекста на икономическата ситуация в региона“, пише в писмото.

От него и от допълнително провежданите разговори е ясно, че Тараклийският университет желае да развива досегашния си педагогически профил, но и да разшири своето обучение и научноизследователска дейност в областта на стопанските и аграрно-инженерните науки. Друга причина за изявеното желание е фактът, че Русенският университет географски е най- близо до Молдова.

Работна група от Русенския университет вече е започнала подготовка на документи за акредитация пред НАОА съгласно българското законодателство.

Декларираме, че профилът и постиженията на Русенския университет му позволяват да развие Тараклийския университет като филиал в своята структура, отбелязаха от ръководството на русенската алма матер.

В тази връзка бе отбелязано, че от 1995 година Русенският университет е многопрофилен университет, като през 2012 г. той получи третата си институционална акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация с изключително високата оценка 9.28. В Русенския университет има акредитирани 22 професионални направления и 54 докторски програми в осем от деветте области на висшето образование: Педагогически науки; Хуманитарни науки, Социални, стопански и правни науки; Природни науки, математика и информатика; Технически науки; Здравеопазване и спорт, Аграрни науки и ветеринарна медицина; Сигурност и отбрана.

Отбелязано бе още, че в своята структура Русенският университет има два успешни филиала в Разград и Силистра, а момента е в процес на акредитация на филиал във Видин.

Към момента университетът в Русе има и сключени над 400 споразумения с университети и организации от 44 държави. Българо-румънският интеруниверситетски Европа център /БРИЕ/ е едно от доказателствата за създадени устойчиви структури, които университетът може да развива в международна среда.

Припомнено бе още, че Русенският университет си партнира активно с Тараклийския университет още от неговото създаване през 1994 година.

Многопрофилният характер на Русенския университет и неговата водеща роля в Дунавското пространство са още един аргумент, подкрепящ позицията за трансформирането на Тараклийския университет в негов филиал, категорични са още в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама