Кметът на Община Русе предлага увеличение на данък "Сгради"

15:05, 02 дек 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе е постъпило предложение от името на кметската администрация за промяна в Наредба 20, касаеща определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе. Промяната касае размера на данъкa върху недвижимите имоти (известен като "данък сгради"), като предложението е този данък да се увеличи от 1.2 на 2.0 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот. Ако бъде приет, новият данък ще влезе в сила от 1 януари 2017 г.

Администрацията изтъква множество причини за готвеното увеличение, като основно се набляга върху намаляващите общински приходи през годините. Приходите и доходите от собственост са намалели с 1.2%, административните такси с 12%, постъпления от продажба на нефинансови активи с над 500%. В същото време нарастват разходите на Общината, сред които разходите в дейност "Чистота", погашения и лихви по дългосрочни заеми, заплати и възнаграждения на персонал, субсидии и други. 

Необходимо е търсенето на нов приходоизточник или завишаване на съществуващите, за да се минимизира риска от допускането на просрочени задължения във връзка с реализиране на основни и приоритетни дейности и проекти, се казва в мотивите на вносителите. В тази връзка е била съставена работна група с цел да се извърши преглед на нормативна уредба по определяне на такса битови отпадъци и на Наредба №20 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Русе в съответствие с изискванията на ЗМДТ.

За достигане на нормални нива на поносимост за гражданите и за минимално обезпечаване на необходимостта от допълнителен финансов ресурс в работната група са били разгледани три варианта  на актуализирани ставки:

При ставка 1,8 на хиляда 7 019 988 лева – увеличение с 2 339 996 лева При ставка 2,0 на хиляда 7 799 986 лева – увеличение с 3 119 994 лева При ставка 2,2 на хиляда 8 579 985 лева – увеличение с 3 899 993 лева

При ставка на данъка от 1,2 промила по данни от дирекция МДТ на Общинска администрация облогът за 2016г. е 4 679 992лв. Резултатът от прилагането на новата уредба при определяне данъка на 2 промила е, че облогът би достигнал 7 799 986лв. 

С въвеждане на 2 промила Община Русе очаква налогът на собственик на основно жилище в панелен блок на града да се увеличи от 5 до 11лв. в зависимост от площта, съответно в централна градска част за основно жилище в монолитна сграда завишението ще е в рамките на 15 до 25лв. Общо годишните задължения за собственик на имот за данък и за такса битови отпадъци биха се завишили с 20 процента. Според финансистите, конкретни примери за тристайно жилище показват, че при заплатени за 2016г. общо 53лв. с предлаганото увеличение за 2017г. налогът би станал 63лв. За монолитен двустаен апартамент от 70 кв.м. в центъра на града от 102 лв. би станал 122лв. 

В процеса на обсъждане са били отхвърлени варианти с повишаване на други налози, на които ставките в Община Русе са определени на законовия минимум.

Предстои предложението да бъде обсъдено в постоянните общински комисии, и гласувано по време на редовната сесия на местния парламент на 15 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама