Читалищата в Община Русе продължават да подобрявят финансовите си показатели

16:26, 04 дек 16 / Култура 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе предстои да приеме Програма за развитие на читалищната дейност в Община Русе през 2017 г. Това става ясно от докладна записка, внесена за разглеждане в местния парламент от името на кметската администрация.

На територията на Община Русе са регистрирани 23 читалища, 10 от които в гр. Русе и прилежащите квартали и 13  в останалите населени места.  Анализът на тяхната дейност говори и за устойчива тенденция и нарастваща ефективност в събираемостта на средства от външно финансиране и от собствена дейност (допълнителна стопанска дейност, проекти, дарения и др.), коментират вносителите. По план за 2017 това възлиза на общо 107 417 лв. – собствени средства, планирани извън държавната субсидия и допълващото финансиране от общинския бюджет. 

Русенските читалища предвиждат увеличаване на библиотечните фондове с над 3500 библиотечни единици спрямо отчета за 2015 г., повишена активност във взаимодействието с местните общности чрез разнообразни информационно-образователни форми и творчески дейности (клубове, курсове, школи, ателиета, художествени състави за любителско изкуство), планирани над 1000 културни събития в населените места и над 250 участия на читалищните формации в регионални, национални и международни фестивали и събития. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама