Община Русе: Повишаването на данък "Сгради" е дългосрочна стратегия, а не закърпване на бюджета

12:14, 07 дек 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Аргументите ни за повишаване на данък "Сгради" от 1.2 на 2 промила са с дългосрочен план, тъй като приходите в Община Русе непрекъснато намаляват. Нашата цел не е да закърпим бюджета, а да търсим нови начини за подобряване на условията в града, тъй като са необходими средства за съфинансиране на проекти, и различни нови дейности". Това заяви директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности“ в Община Русе Емилия Пенева по време на заседанието на Постоянната общинска комисия по икономическа и инвестиционна политика. 

Според представителите на Общинска администрация, Русе се опитва да настигне общини като Велико Търново и Плевен, където данъкът отдавна е прехвърлил 2 промила. Наред с това, увеличението е минимално, и не е нещо с което гражданите не могат да се справят. Проф. Никола Михайлов (БСП) обаче репликира, че 1/3 от русенци са пенсионери, за които увеличение на данък с 20-30 лв. може да бъде непосилно. От друга страна европейските проекти, за които толкова спешно се търси съфинансиране, не успяват да доближат Русе до други европейски градове, и изоставането е напълно видимо. 

Нина Крушева ("Патриотите, ВМРО и Глас народен") бе на мнение, че вместо увеличаване на данъците, е трябвало да се помисли как могат да се оптимизират разходите на Общината. "Градът ни не е интересен, а ние искаме да го направим отблъскващ", заяви тя. 

От своя страна зам.-кметът Наталия Кръстева категорично отрече намеците, че Общината бездейства, и заяви, че обликът на Русе се подобрява, и това е видно за гражданите. 

Предложението за увеличение на данък "Сгради" ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общински съвет на 15 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама