Бивш здравен министър: Пациентът в русенска болница не е починал от малария

13:18, 07 дек 16 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Системата за опазване и изследване на получената кръв е доста стриктна. Конкретния случай, не е нищо особено. Пациентът не е починал от малария. Навсякъде чета 'преляли са му кръв заразена с малария и той е починал'. Това не е вярно. А и маларията се лекува. Тя не е толкова страшна болест. Става дума за рутинна грешка, пропуска на някой по веригата". Това заяви в сутрешниоя блок на БНТ "Денят започва" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков. 

Д-р Ненков коментира, че в случая може да се говори за два вида грешки - системни и персонални, като в България обикновено грешките се персонализират. Това обаче трябва да бъде допълнително установено, и не е желателно да се прибързва със заключенията. Бившият министър обаче бе категоричен, че какъвто и да е случаят, има криза на доверие в системата на здравеопазването. 

Основен проблем, върху който болниците трябва да работят, е отношението към пациентите, тъй като в много случаи, в които роднини се оплакват в медии за медицински грешки, обикновено са свързани не толкова с грешки, колкото с лошо отношение и неразбиране, коментира още той. 

Припомняме, че вчера директорът на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов коментира също, че не може да се твърди със сигурност дали кръвопреливането е довело до смъртта на възрастния мъж. Той добави, че в края на седмицата ще има повече яснота по случая и дали и как кръводарителят е съобщил, че е боледувал от малария и защо това не е взето под внимание, както и дали и как това е повлияло да се стигне до леталния изход за възрастния мъж. Все пак той успокои, че няма данни за подобни случаи към момента.

Междувременно стана ясно, че и Окръжна прокуратура – Русе се е самосезирала след излъчени репортажи и информации в електронни медии за случая. Образувана е преписка, по която ще се извърши задълбочена проверка.

Управителят на лечебното заведение, в което 80-годишният мъж е приет по-рано с пневмония и в последствие починал - д-р Светослав Дачев от „Специализирана болница за активно лечение за пневмо – фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков – Русе ЕООД“ също отбеляза, че 80-годишният мъж е бил с много заболявания – продължителна анемия, саркоидоза, освидетелстван е от ТЕЛК с определена степен нетрудоспособност, имал е и кардиологични проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама