Отказът от аутопсия ще затрудни неимоверно изясняването на смъртния случай в лечебно заведение в Русе

17:18, 07 дек 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Когато близките се откажат от аутопсия на пациент, особено починал в болница, тогава вероятността да се открие точната причина за смъртта е много малка. В цивилизованите държави в такива случаи не се отказва аутопсия, и това движи медицината напред. Тази нова мода - да се отказва аутопсия у нас, повлия много на качеството на медицината, тъй като ние можем да научим много от подобни процедури". Това заяви днес проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той е на посещение в няколко русенски лечебни заведения, където заедно с д-р Николай Андреев - директор на Националния център по трансфузионна хематология, проверяват документацията около случая с починалия 80-годишен мъж.

Двамата коментираха, че на този етап е рано да се правят обобщения около случая, и предстои да се запознаят с още документация, като и ще подадат информация към прокуратурата, ако бъдат потърсени за това.

Проф. Кантарджиев обаче коментира, че кръводарителят е боледувал като дете от малария, и в кръвта му са открити много малко количество плазмодий. Количествата са били толкова малко, че това е могло да бъде доказано само чрез генетични тестове. Според действащата нормативна уредба в държавата, а и в Европейския съюз като цяло, когато са минали повече от 2 години от последното лечение, всеки би могъл да дава кръв, тъй като се счита че за този период организмът е вече изчистен от заразата, уточни д-р Андреев.

Той заяви, че всяка единица дарена кръв се тества за определени болести, и при най-малкото съмнение тази кръв се унищожава, а данните се изпращат до съответните медицински центрове.

Настоящата проверка ще продължи до края на седмицата, когато ще бъде представен и подробен доклад с резултатите.От друга страна, кръводарителят е преминал нов курс на лечение за малария, и ще бъде проследяван периодично от РЗИ - Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама