Многоликият романтик Харалампи Тачев представят с изложба в музея в Русе

13:39, 08 дек 16 / Култура 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В зала „Княз Александър I” на Историческия музей е подредена изложбата „Многоликият романтик”, посветена на 140 години от рождението на Харалампи Тачев. Експозицията е предоставена от Регионален исторически музей – София, в партньорство с тринадесет други институции на паметта в България.

Харалампи Тачев е малко познат на широката общественост, въпреки че е възлова фигура за развитието и разбирането на българското изкуство. Разнородните му интереси и иновативните за времето му концептуални решения, налагат нова стилистика и очертават модернистичните параметри в изкуството. Харалампи Тачев се утвърждава като първият български художник – декоратор. Творческите му търсения се разгръщат в широк спектър от изобразителното изкуство: пейзажи, илюстрации за вестници и календари, изготвянето на проекти на банкноти и пощенски марки.

Запленен от приложна графика, той прави поздравителни адреси, оформление на афиши, корици на книги („Под игото“ на Иван Вазов, „Песни“ на Кирил Христов, „Голгота“ от Ана Карима, илюстрациите в „Сън за щастие“ от П. Славейков) и покани, църковна стенопис, стъклопис и хералдика. През 1900 г. създава герба на София. Има създадени варианти за герб на Габрово. Автор е на декоративното оформление на емблематични сгради, сред които тези на Централните хали, Богословския факултет на Софийския университет, Храм-паметника „Свети Ал. Невски“. Харалампи Тачев рисува в русенските църкви „Вси Светии“ и „Успение на Света Богородица“.

Харалампи Тачев изгражда пространствено-художественото оформление на българските павилиони за Световните изложения в Лиеж, Милано и Лондон. Акцент в изложбата е Манифестът за обявяването на Независимостта на България през 1908 г., върху който Тачев работи в продължение на две години. Сред експонатите е и Указ на цар Борис III за провъзгласяването на Иван Вазов за народен певец. За пълното разгръщане на темата за многоликия романтик помагат и поредица от пейзажи и портрети.

Изложбата „Многоликият романтик“ ще остане в Историческия музей до края на месец март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама