Студентите от Майсторския клас по Екопредприемачество представиха своите разработки

10:27, 09 дек 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студентите, участващи в Майсторския клас по Екопредприемачество защитиха успешно своите екипни разработки, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

Шестнадесет представители от различни факултети на Русенския университет, разпределени в пет екипа, демонстрираха възможностите за разработването на специфични пазарни ниши, които освен да носят бизнес успех са насочени и към опазването на околната среда и природните ресурси.

Програмата от презентации включи: доклад за бизнес средата на електромобилите в България; анализ на екологичните бизнес практики на три от най-големите компании в хранителния сектор в България; концепция за консултиране на земеделски производители за еко сертифициране; бизнес план за предприятие за преработка на отпадъци и бизнес план за изделия от рециклирани материали.

Майсторският клас по Екопредприемачество се организира от Факултет Бизнес и мениджмънт на университета по съвместен проект с Института за изследване на обществата и знанието при БАН, финансиран от Институт за екологични изследвания (Хайделберг) и Германската федерална екологична фондация (DBU).

Русенският университет бе един от трите университета България, избрани за провеждане на пилотното обучение, тъй като разполага с необходимата база и преподаватели, сертифицирани по методики на Harvard Business School и Cambridge University.

В рамките на 10 седмици студентите имаха възможност да участват в иновативни обучителни практики за изграждане на своите умения и компетенции, включващи: тренинг за личностни характеристики, приложими в бизнес среда; иновативно мислене, креативност и формиране на идеи за бизнес дейност; предприемачески роли и развитие на успешни компании; бизнес планиране и презентиране пред инвеститори.

Семинарите и консултациите на екипите бяха водени от двама ментори – д-р ик. Свилен Кунев от Бизнес факултета и маг. ик. Емилиян Енев (Startup Factory), като някои от темите бяха илюстрирани с директни посещения на място при вече действащи еко предприемачи.

Такъв бе примерът с реализирания семинар в еко хотел на територията на Природен парк „Русенски лом”, където студентите дискутираха със собственика внедрените модерни технологични решения за пестене на енергия, вода и ресурси, както и за стимулиране на местното производство и културни традиции.

С успешното завършване и на този майсторски клас по екопредприемачество вече 24 студенти от технически и хуманитарни специалности на университета получиха сертификат, удостоверяващ придобиването на специфични компетенции, които да са от полза за тяхното професионално развитие и успешна реализация в бързо променяща се бизнес среда.

Форматът на обучението при желание може лесно да се адаптира към работа и с ученици от училищата в Русе и региона, които да надграждат своите умения още докато са кандидатстуденти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама