Зелени дни в детските градини в Русе

20:51, 09 дек 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Децата от предучилищните групи на ДГ „Детелина“, ДГ „Звездица“, ДГ „Червената шапчица“ и ДГ „Снежанка“ са първите, с които започнаха зелените дни в детските градини на Русе.

През тази учебна година Община Русе въвежда иновативно по един зелен ден в месеца за всяка детска градина, в който децата от 3 и 4 група прекарват цял ден сред природата в горска местност край града. Децата са облечени подходящо за сезона в специална екипировка и през целия ден имат занимания, свързани с биоразнообразието, природните явления и особеностите на родния край и игри за физическа активност. Идеята на зелените дни е провокирана от мерките за устойчивост на проект „Равен достъп на деца в риск до предучилищна подготовка и интеркултурно образование чрез иновативно обучение, интегриран подход и привлекателни условия в детските градини в община Русе“, реализиран по Програма BG06 „Деца и младежи в риск“ на Европейското икономическо пространство.

Зелените дни в детските градини са първи стъпки към въвеждане на нестандартни образователни дейности с фокус към здравословния начин на живот, закаляване на децата и развитие на отношението им към природата. Това е една от добрите практики на норвежкото предучилищно образование, която разширява детския кръгозор за нови знания, възприятия, създава приятелства, подобрява отношенията в семейството и разнообразява учебно-възпитателната среда в детската градина. За изпълнението на зелените дни в детските градини партнират ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Христо Смирненски“, кв. Долапите с предоставяне на училищните автобуси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама