Талантите на Националното училище по изкуствата в Русе упражняват уменията си на нов "Стейнуей"

08:26, 10 дек 16 / Култура 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият роял в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ бе представен с концерт под надслов „На роял Стейнуей заедно можем повече“. Инструментът е закупен с финансовата помощ на Фондация „Америка за България“ и благодарение на кампанията „Талант без граници“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и на училището.

На концерта по повод официалното представяне на рояла присъстваха зам.-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански, Надя Захариева – програмен директор „Изкуство и култура“ към Фондация „Америка за България“, изпълнителният директор на фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова, началникът на отдел „Култура“ в Община Русе Ива Чавдарова, както и домакинът на събитието – Мария Дуканова, директор на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Ученици и преподаватели от различни специалности споделиха своя прочит на идеята за предизвикателствата по пътя на творческото усъвършенстване и приемствеността между поколенията. Фактът, че заедно могат повече, доказаха ученици със солови и ансамблови изпълнения на пиано, цигулка и флейта, ученици – певци, балетисти, художници и актьори.

Фондация „Америка за България“ потърси училищното настоятелство на националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе заради впечатляващата кампания за обновяване на музикални инструменти, обявена в началото на 2016. Бяха дарени 150 000 лева за закупуването на нов роял „Стейнуей“, модел B-211, на който талантите на училището вече свирят.

„Щастлив съм, че ме поканихте да бъда част от този вълнуващ за Русе ден. От името на кмета Пламен Стоилов благодаря на Фондация „Америка за България“, която повярва в кампанията „Талант без граници“. Уверявам ви, че ще продължим и занапред да подкрепяме емблематични за нашия град каузи“, заяви зам.-кметът Карапчански. Надя Захариева допълни, че роялът е живо доказателство, че чудеса се случват и мечти се сбъдват, а г-жа Дуканова благодари на всички, които са помогнали това да се случи.

В училището по изкуствата в момента се обучават 350 ученици в специалностите пиано, поп и джаз пеене и ползват инструментите редовно. В допълнение на всекидневната програма, училището е домакин и на редица концерти, майсторски класове и конкурси.

По-рано д-р Страхил Карапчански и Елена Минкова обсъдиха с Надя Захариева бъдещи възможности за продължаване на сътрудничеството с Фондация „Америка за България“ в качеството й на устойчив партньор на Община Русе. Заедно те направиха преглед на успешно приключилите съвместни проекти, сред които „Мартенски музикални дни“, „Националната джаз среща“, „Международна лятна академия АЛЕГРА“ и др.

Д-р Карапчански представи визията и приоритетите за развитие на град Русе за 2017 г., както и направленията, по които Фондация „Русе – град на свободния дух“ продължава да работи.

Прозрачността, постигнатите резултати във всички направления и ясната визия за развитие, описващи работата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Община Русе, г-жа Захариева определи като „забележителна концепция за границите на България“ и увери, че доброто партньорство ще продължи, оценявайки общите допирни точки и визия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама