Декларация против и обществено обсъждане инициират за новия данък „Сгради“ в Русе

10:28, 11 дек 16 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Планираното от общинската администрация в Русе повишаване на данък „Сгради“ продължава да предизвиква коментари.

Припомняме, че в Общински съвет - Русе постъпи предложение от името на кмета Пламен Стоилов за промяна в Наредба 20, касаеща определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе. Промяната касае размера на данъкa върху недвижимите имоти (известен като "данък сгради"), като предложението е този данък да се увеличи от 1.2 на 2.0 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот. Ако бъде приет, новият данък ще влезе в сила от 1 януари 2017 г.

Предложението предстои да се разгледа и гласува на заседанието на местния парламент на 15 декември.

"Аргументите ни за повишаване на данък "Сгради" от 1.2 на 2 промила са с дългосрочен план, тъй като приходите в Община Русе непрекъснато намаляват. Нашата цел не е да закърпим бюджета, а да търсим нови начини за подобряване на условията в града, тъй като са необходими средства за съфинансиране на проекти, и различни нови дейности". Това заяви директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности“ в Община Русе Емилия Пенева по време на заседанието на Постоянната общинска комисия по икономическа и инвестиционна политика през седмицата.

Въпреки това председателят на групата съветници „Патриотите, ВМРО и Глас народен“ Галин Григоров и колегата му от БСП Пенчо Милков организират и обществено обсъждане по темата. То ще се състои на 13 декември, вторник, от 18 ч. в зала 1 в сградата на Областна и общинска администрация.

„Очакваме по време на Общественото обсъждане да се чуят мнения и предложения на съгражданите ни. Считаме, че на хората трябва да бъде създавана възможност и да бъдат окуражавани реално и гласно да заявяват позицията си по важни обществени теми“, гласи поканата на старейшините.

Освен това от ПП „Атака“ от своя страна разпространиха декларация осъждаща предложението на кмета за увеличение на ставката на данък сгради от 1,2 промила на 2 промила или 67% процента.

Ето и пълният текст на декларацията:

ПП „Атака“-Русе заявява, че подобно предложение е недопустимо и трябва да се преосмисли!

Тежката икономическа и политическа ситуация в страната не допуска увеличение на данъчната тежест върху русенци! Предложението не само неправилно, но и най-малкото не е морално и съпричастно с финансово състояние и затруднения на жителите и бизнесът в общината. В България пенсиите и заплатите не са актуални и недостигат за нормални стандарт на живот, потребление, покупателна способност и жилишни условия на населението! С въвеждането на 2 промила се очаква налогът на собствениците годишно да се увеличи почти два пъти , а преизчислен в десет годишен период, в бъдеще да надхвърля суми от няколко хиляди до няколко десетки хиляди лева!

Предупреждаваме, че повишаването на данъка върху недвижимите имоти ще доведе и до допълнителни неблагоприятни последици за населението на Община Русе, някои от които са:

1. Увеличаване на задълженията на населението и фирмите.

2. Намаляване на събираемостта на данъците, поради невъзможността да се плащат.

3. Увеличаване на безработицата и прекратяване дейност на предприятия, поради нуждата бизнеса да съкращава персонал заради непосилни данъци.

ПП „АТАКА“-Русе предлага:

1. Неприемане на увеличението на данък сгради от 1,2 на 2 промила за 2017г.

2. Съкращаване разходите на общинската администрация.

3. Оптимизиране работата на общинските фирми.

4. Търсене на други допълнители приходи за Община Русе.

Ние милеем и искаме нашия град да е по - красив, удобен и уреден за живеене, което се получава от данъците, които плащаме.

Не вярваме, че Община Русе е стигнала до положение , че са изчерпани всички възможности за допълнителни приходи и оптимизиране на разходите!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама