Отговорността на медиите за политическите франкенщайни разискват в началото на "Българската Европа"

09:15, 12 дек 16 / Култура 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медийният фестивал Българската Европа 2016 ще бъде официално открит днес от 14 ч. в Канев център Русенски университет.

Медийни експерти и звезди от телевизионните екрани, анализатори, учени и студенти, публика, изкушена от качественото българско кино, включва аудиторията на форума.

Той ще се проведе в рамките на два дни. Организатор отново е сдружение „Европейски пространства“, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и в партньорство с Канев център Русенски университет.

Фестивалът се фокусира върху европейската интеграция на страната и пълноценното членство в ЕС. Развива се в продължение на 16 години като национално медийно събитие с международно участие.

Новото в конкурсната програма тази година е въведеният от страна на журито целогодишен мониторинг, за да се включат изключително важни от гледна точка на обществения интерес телевизионни предавания.

Окончателните си решения журито ще вземе на заседание в дните на фестивала. Какви ще бъдат те - ще стане ясно на церемонията по връчването на наградите на 13 декември.

Дискусионната енергия на фестивала има три основни теми. Всички дискусии са отворени за изкушена публика, провеждат се в конферентните пространства на Канев център Русенски университет.

Флагманската полемика "През телевизията в политиката" се взира в отговорността на медиите за политическите франкенщайни, интерпретира световните медийни тенденции за карнавализация на персонажите или забавления до смърт. Тя започва в 15 ч. днес в Конферентна зала 2 на Канев център Русенски университет. В нея ще се включат Огнян Златев, Ръководител на Представителството на ЕК в България, проф. Ивайло Дичев, културолог, доц. Георги Лозанов, медиен експерт, доц. Иво Драганов, медиен експерт и Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг.

Дискусията "Референдумът" - инструмент за гражданско самосъзнание показва очаквания и резултати от прилагането на пряка демокрация в България. Традиционен партньор в този панел е мрежата от над 120 неправителствени организации Форум Гражданско участие.

Работилницата Концепцията I-docs - уеб базирани медийни проекти представя международни практики, европейски мрежи и интерактивен обмен в една почти напълно непозната за България сфера – интерактивната журналистика и документалистика.

И през 2016 филмовата селекция среща публиката със заглавия, получили признание от световни форуми през годината. За две години игралната драма „Потъването на Созопол“ на режисьора Костадин Бонев печели 13 номинации и 12 награди от 15 фестивални участия по света. Прожекцията ще бъде на 13 декември, вторник, от 19:00 ч. в голямата зала на Канев център Русенски университет.

Специалната програма късометражно кино ще бъде прожектирана на 12 декември, понеделник, от 18:00 ч. в Историческия музей в Русе - традиционен партньор на медийния фестивал. „Врагове“ на Христо Симеонов и „Добри“ на Орлин Милчев са носители на наградите за най-добър български филм на международния студентски фестивал „Ранно пиле“. „Любов“ на Боя Харизанова печели награди от филмовия фестивал в Сапоро, Япония, и от фестивала So Independent в София. „Щрих и стих“ на Компот Колектив взема специалната награда на журито от фестивала „Златен Ритон“.

Всички прожекции са със свободен вход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама