Възрастният мъж не е починал от малария, сочи експертна проверка в Русе, лекарят, взел заразена кръв е с предупреждение за уволнение

12:16, 12 дек 16 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Смъртта на възрастния мъж в „Специализирана болница за активно лечение за пневмо- фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков-Русе" в края на миналия месец не е причинена от малария.

Това сочат резулатите от експертната проверка на случая, който предизвика коментари през миналата седмица.

Припомняме, че още тогава редица специалисти изказаха мнение, че е невъзможно да има връзка между двете събития. Стана ясно, че 80-годишният мъж е бил с много заболявания – продължителна анемия, саркоидоза, освидетелстван е от ТЕЛК с определена степен нетрудоспособност, имал е и кардиологични проблеми. Той е лежал многократно в Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Русе. В кръвта му обаче е открита малария.

Проверката е установила, че това се е случило, след като му е прелята кръв, взета при кръводарителска акция, след извършен преглед от лекар на УМБАЛ-Русе АД и проведено събеседване между лекаря и кръводарителя, без да се отчетат данните от декларацията, попълнена от кръводарителя.

След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм – председател на БАМ, Национален център по заразни и паразитни болести и д-р Николай Андреев – директор на Национален център по трансфузионна хематология, от РЗИ-Русе и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в „Специализирана болница за активно лечение за пневмо- фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков-Русе" не е причинена от малария.

Няма данни за медицинска документация на чуждия гражданин, дарил кръвта. По отношение на същия са взети необходимите мерки – лечение и наблюдение с цел неразпространяване на причинителя на посоченото заболяване.

При тези данни, ръководството на УМБАЛ-Русе АД е наложило на лекаря, извършил вземането на кръвта, дисциплинарно наказание – предупреждение за уволнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама