В Русе стартира 16-тото издание на медийния фестивал "Българската Европа"

15:08, 12 дек 16 / Култура 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Канев център на Русенския университет стартира 16-тото издание на медийния фестивал "Българската Европа". Форумът продължава два дни, и е организиран от сдружение „Европейски пространства“, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и в партньорство с Русенски университет.

На откриването присъстваха доц. Георги Лозанов - медиен експерт, Оглян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, проф. Ивайло Дичев - културолог. Приветствия поднесоха зам.-областният управител Станимир Станчев, зам.-кметът инж. Димитър Наков, ректорът на Русенския университет проф.д-р Велизара Пенчева, председателят на Общински съвет - Русе чл.-кор. Христо Белоев, Огнян Златев. 

И тази година фестивалът ще се фокусира върху европейската интеграция на страната и пълноценното членство в ЕС.В програмата са включени множество прожекции на българскифилми, както и дискусии, посветени на медийната среда в България. Новото в конкурсната програма тази година е въведеният от страна на журито целогодишен мониторинг, за да се включат изключително важни от гледна точка на обществения интерес телевизионни предавания.

Дискусионната енергия на фестивала има три основни теми. Флагманската полемика "През телевизията в политиката" се взира в отговорността на медиите за политическите франкенщайни, интерпретира световните медийни тенденции за карнавализация на персонажите или забавления до смърт.

Дискусията "Референдумът" - инструмент за гражданско самосъзнание показва очаквания и резултати от прилагането на пряка демокрация в България. Традиционен партньор в този панел е мрежата от над 120 неправителствени организации Форум Гражданско участие.

Работилницата Концепцията I-docs - уеб базирани медийни проекти представя международни практики, европейски мрежи и интерактивен обмен в една почти напълно непозната за България сфера – интерактивната журналистика и документалистика.

Всички дискусии ще бъдат излъчвани на живо на Facebook страницата на фестивала.

Цялата програма на "Българската Европа" е достъпна на www.bgeufest.net.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама