Русенци обсъждат промените в данък „Сгради“

09:40, 13 дек 16 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществено обсъждане във връзка с предвиденото увеличение на ставката на данък „Сгради“ в Русе от 1.2 промила на 2 промила или 67% процента ще се проведе днес.

То е организирано от председателя на групата съветници „Патриотите, ВМРО и Глас народен“ Галин Григоров и колегата му от БСП Пенчо Милков и ще се състои от 18 ч. в зала 1 в сградата на Областна и общинска администрация.

„Очакваме по време на Общественото обсъждане да се чуят мнения и предложения на съгражданите ни. Считаме, че на хората трябва да бъде създавана възможност и да бъдат окуражавани реално и гласно да заявяват позицията си по важни обществени теми“, гласи поканата на старейшините.

Припомняме, че в Общински съвет - Русе постъпи предложение от името на кмета Пламен Стоилов за промяна в Наредба 20, касаеща определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе. Промяната касае размера на данъкa върху недвижимите имоти (известен като "данък сгради"), като предложението е този данък да се увеличи от 1.2 на 2.0 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот. Ако бъде приет, новият данък ще влезе в сила от 1 януари 2017 г.

Предложението предстои да се разгледа и гласува на заседанието на местния парламент на 15 декември.

"Аргументите ни за повишаване на данък "Сгради" от 1.2 на 2 промила са с дългосрочен план, тъй като приходите в Община Русе непрекъснато намаляват. Нашата цел не е да закърпим бюджета, а да търсим нови начини за подобряване на условията в града, тъй като са необходими средства за съфинансиране на проекти, и различни нови дейности". Това заяви директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности“ в Община Русе Емилия Пенева по време на заседанието на Постоянната общинска комисия по икономическа и инвестиционна политика през седмицата.

Освен това от ПП „Атака“ от своя страна разпространиха декларация осъждаща предложението на кмета за увеличение на ставката на данък сгради от 1,2 промила на 2 промила или 67% процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама