Реалностите на референдумите разисква дискусия в рамките на "Българската Европа"

12:33, 13 дек 16 / Политика 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С дискусия на тема "Референдумът – инструмент за гражданско самосъзнание" продължава вторият ден на медийния фестивал "Българската Европа". Дебатът се провежда в Канев център на Русенския университет, съвместно с Форум "Гражданско участие" - мрежа от 120 български граждански организации, обединени от идеята за повече участие на гражданите и неправителствените организации във формулирането на политики и във вземането на важните решения от страна на политиците и институциите.

Още от самото начало експерти и гости се обединиха около твърдението, че референдумите в България не изпълняват основната си роля за гражданско участие, и че именно върху тези проблеми трябва да се работи в бъдеще. Беше развита тезата, че не е реалистично да се очаква от човек, който не знае цялата азбука, да може да изрази компетентно мнение относно модела на избирателна система в страната. Бяха направени паралели с референдума за ядрената енергетика, който е бил напълно излишен, а е трябвало истинските експерти да поемат отговорността и да вземат реално решение по темата. 

"Референдумът трябва да е част от политическата система на страната, той трябва да има традиции и ясна информационна кампания, за да може дори отчасти да се доближи до реалностите в Швейцария, с която се дават толкова примери", коментира Влади Киров. Според него обаче в България, както и във Великобритания, се е излял протестен вот, който е нямал нищо общо със зададените въпроси. Точно както и във Великобритания, хората тук едва след референдума са започнали да се интересуват от избирателните системи, а специалистите са обърнали внимание на темата и са започнали да дебатират по нея. 

Киров бе на мнение, че подобни важни въпроси трябва да се решават с квалифицирано мнозинство, за да е сигурно че е налице критичната маса, която да иска подобни промени. Всичко останало е отговорност на представителността, в частност народните представители, които трябва да вземат правилни решения, а не това което хората искат. 

Доц. Иво Драганов също бе на мнение, че експертни или ценностни въпроси не могат да се решават на референдуми. Според него е много важно в какви общества се провеждат подобни допитвания, тъй като традиционно протестантските общества имат съвсем различни традиции и ценности от православните такива. 

Всички бяха особено критични към инициативата на Слави Трифонов, който през цялото време на кампанията си се е пазел от експертните мнения, а е залагал на скандали и надвиквания без аргументи. Участниците изразиха и надежда, че депутатите няма да се подведат по незадължителните резултати от референдума, за да "свършат някоя още по-голяма глупост", само за да извлекат краткосрочни политически аргументи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама