Окръжна прокуратура образува досъдебно производство за лекарска небрежност за случая с малария в Русе

13:48, 13 дек 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура – Русе е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 123 от НК за проявена лекарска небрежност във връзка с настъпила смърт на В.А.К., на когото е била прелята заразена с малария кръв.

Това съобщиха от пресслужбата на Окръжна прокуратура днес.

Законен повод за образуване на досъдебното производство е репортаж в предаването „Господари на ефира“, излъчен по Нова телевизия.

Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-гр.Русе.

Предстои извършване на множество следствени действия, между които и изготвяне на експертизи за установяване причината за смъртта и евентуална връзка с неправомерно поведение на лице, упражняващо лекарска професия.

Припомняме, че за случая започна да се шуми преди около седмица. Възрастният мъж е починал в бившия Тубдиспансер. Още тогава обаче стана ясно, че той е имал множество заболявания. Редица експерти след това изразиха мнение, че заразената с малария кръв няма как да е причинила смъртта на човека.

Такова бе и заключението след извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм – председател на БАМ, Национален център по заразни и паразитни болести и д-р Николай Андреев – директор на Национален център по трансфузионна хематология, от РЗИ-Русе и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ.

Въпреки това ръководството на УМБАЛ-Русе АД е наложило на лекаря, извършил вземането на кръвта, дисциплинарно наказание – предупреждение за уволнение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама