Областният съвет за тристранно сътрудничество разгледа колективното трудово договаряне в Русенско

15:07, 13 дек 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 13.12.2016 г., от 10.00 ч. в зала 1 на Областна администрация Русе се проведе заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество на област Русе. Информация за срещата съобщават домакините от Областна администрация - Русе. Тя е била открита от зам.-областният управител Станимир Станчев. 

На заседанието презентации по темата са били представени от Надка Бончева, регионален секретар СРС на КТ „Подкрепа“ и Боянка Димитрова, председател на РС на КНСБ Русе. 

Те са коментирали колективното трудово договаряне в общините на региона - проблеми, перспективи и възможности. Димитрова е запознала присъстващите с новите сфери на договаряне. КТД  е особен вид договор, при който обикновено задължения поема работодателят, а за работещите поражда права, и това че новите тенденции на договаряне клонят към поемане на отговорности и от работниците.

Тя е подчертала, че с най-голяма относителна тежест традиционно са действащите договори в системата на средното образование, които продължават да заемат общ дял от над 50 на сто.

В края на своята презентация, Димитрова е обърнала внимание на това, че „колективното преговаряне не е просто самоцел, но и средство за изграждане на по-силна и многочислена организация и колективно договорна сила за по-успешни преговори с течение на времето”.

Надка Бончева е представила КТД подписани в общината, като обърна внимание на добрите и лоши страни на КТД. Основно  място в дейността на СРС  на КТ”Подкрепа” Русе на областно ниво заема работата за развитие на ефективния социален диалог, обмен на мнение, социално партниране между работодатели, синдикати и държава на всички управленски  равнища. Тя е представила и добри практики за социално партньорство на много високо ниво и препоръки за подобряване ефективността на социалния диалог. 

В дневния ред на заседанието е разгледана и темата за активно участие на работодателските организации, синдикатите и областна администрация с общините в инициативи за съвместни партньорства при кандидатстването и финансирането по национални и международни програми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама