И АБВ с критика към икономическата политика на Община Русе и плановете за увеличение на данък „Сгради“

09:44, 14 дек 16 / Политика 25 713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ПП АБВ също разпространи декларация против планираното от администрацията на Община Русе увеличение на данък „Сгради“.

Припомняме, че това вече стори ПП „Атака“. Снощи пък се проведе и обществено обсъждане по темата, инициирано от общинските съветници от „Патриотите, ВМРО и Глас народен“ и БСП.

Предложението на кмета Пламен Стоилов предвижда увеличение на данък „Сгради“, като от неговата администрация защитиха това като част от дългосрочна устойчива политика в сферата, а не закърпване на бюджета.

„През последните няколко години Общинската администрация не предприе инициативи за подобряването на икономическия климат в община Русе и не се възползва пълноценно от възможностите на европейските програми, което доведе до постепенно намаляване на приходите от данъци и намаляване на интереса на инвеститори. Наблягаше се на инвестиции във инфраструктурни проекти, които не допринасят за генерирането на данъци. Бюджетите на общината през последните години не стимулираха развитието на общината. Тези фактори доведоха до настоящото предложение на Кмета на Общината за повишаване на местните данъци с около 70 %, което може да осигури „спокойствие” на администрацията, но ще утежни живота на русенци“, се посочва в декларацията, подписана от Стeлиян Стефанов - председател на Общинския съвет на ПП АБВ – Русе.

Той е категоричен, че в „днешната ситуация на политическа безтегловност и трудно овладявана инфлация безотговорно е да се увеличават местните данъци, вместо да се потърсят резерви и средства за повишаване на събираемостта им“.

„Ако общинските съветници подкрепят това предложение на кмета, ще се влоши социално положение на много от гражданите в общината. Предложеното от кмета повишаване на данъците ще се отрази негативно и на икономически активните граждани, и на бизнеса в Русе. Подобни авантюристични действия сриват доверието на гражданите, дадено на управляващите в аванс!“, коментира още Стефанов.

Вместо това от Общинското ръководство на Политическа партия АБВ предлагат усилията да се насочат към пълноценно използване на възможностите за финансиране по проекти за развитие на общината, включително с партньорски инициативи. Те настояват да се анализират всички резерви и да се предприемат ефективни действия по управлението на общинските дейности с програма за финансова стабилизация на общината, както и да се осигури ефективен и ефикасен обществен контрол на изразходването на публичните ресурси по всеки проект, за всяка обществена поръчка и за всеки общински ресор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама