Област Русе с най-много проекти в Северен централен район

16:14, 14 дек 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Област Русе води по брой одобрени проекти към момента в Северен централен район. Това сочат данните за напредъка по оперативните програми според ИСУН2020, които бе представен от Областния информационен център-Русе днес.

През програмен период 2014-2020 бизнесът в Русе е много по- активен отколкото през стария. Само по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на ОП „Иновации и конкурентоспобност“ в област Русе са сключени 41 проекта на обща стойност 38,6 млн. лева. За сравнение през целия изминал програмен период 2007-2013 по обявени 33 процедури на ОП „Развитие на конкурентоспобността на българската икономика“ в нашата област са изпълнени 82 проекта на стойност 98,6 млн. лева, подчерта експертът Диана Аврамова.

По „Развитие на човешките ресурси“ в областта до сега са сключени 37 договора, а по „Наука и образование за интелигентен растеж“ те са 6. Аврамова изнесе данни и за другите програми. Запозна присъстващите с условията за ползване на финансови инструменти от МСП и с петте избрани към момента банки.

По процедурата „Подобряване на производствения капацитет“ вече има дори приключени проекти. За Северен централен район те са 4, като 3 от тях са на русенски фирми. Какви машини са закупили и въвели в експлоатация и как те влияят на производителността, ефективното използване на ресурсите, снижаването на производствените разходи и разширяването на пазарния им, разказа експертът Габриела Стефанова.

Фибролазерът и абкантпресата на „Косев“ ЕООД ще му е позволил да увеличи с 25 % износа си. Системата за лазерен разкрой с фиброоптичен източник на „Елстарт“ ООД пък трябва да увеличи производителността й 1,6 пъти на час и ще й позволи да завоюва нови пазари. Фирма „Стефани Стил“ е закупила 5 машини за производство на мебели и аспирационна система. Благодарение на новата техника фирмата ще превърне бракуваните палети в модерни мебели. А аспирационната система, която филтрира въздуха и го връща обратно в производственото помещение, ще спести 70 % топлинна енергия и 40 % електроенергия. Проектите и на трите фирми са окончателно разплатени. Техните представители са съобщили, че са доволни от новия начин на кандидатстване и отчитане чрез ИСУН 2020.

В края на информационната среща екипът на ОИЦ-Русе и журналистите си пожелаха весела и щастлива Коледа и успешна съвместна работа и през следващата година. Експертите на центъра изненадаха журналистите със забавна викторина. Всеки успешно отговорил на въпросите им, получи по 200 или 500 евро под формата на шоколадчета.

Topnovini.bg получи специална награда за най-често отразяване дейността на ОИЦ-Русе за популяризиране на политиките и възможностите и програмите за еврофинансиране, като сред отличените бяха още „Русе инфо“ и вестник „Бряг“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама