"Патриотите, ВМРО и Глас народен" с позиция за данък "Сгради" преди заседанието на Общински съвет - Русе

08:17, 15 дек 16 / Политика 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официалната си позиция по повод на планираните промени в данък "Сгради" в Русе разпространиха днес от групата съветници "Патриотите, ВМРО и Глас народен". 

Припомняме, че кмета Пламен Стоилов внесе предложение за увеличение на налога. Именно "патриотите" и БСП свикаха обществено обсъждане по темата, на което намеренията на общинската администрация бяха разкритикувани. Бяха разпространени и декларации в тази посока от страна на ПП "Атака" и ПП АБВ.

Кметското предложение предстои да се разисква и гласува на днешното заседание на местния парламент.

Прилагаме и позицията на "Патриотите, ВМРО и Глас народен":

Предложената от общинската администрация „Наредба за изменение и допълнение на Наредба №20 за определянето и администрирането на местните такси на Община Русе“, предвижда увеличение на ставката на данък сгради от 1,2 промила на 2 промила. Считаме, че подобно предложение е неправилно и не отговаря на финансовото състояние на жителите на общината.

 Като група съветници изразяваме категоричната си позиция „против” предложението  за драстично увеличение на данък сгради от страна на ръководството на Община Русе. С въвеждането на 2 промила налогът на собствениците годишно ще се увеличи с 67% . Това на свой ред ще увеличи задълженията на гражданите и фирмите, ще намали събираемостта на данъците, а в по-дългосрочна перспектива ще доведе и до увеличаване на безработицата, поради обстоятелството, че с оглед да се справят с по-високите данъци, управителите и собствениците на предприятия, работещи в различните отрасли, ще започнат да съкращават персонал. Нашите съграждани нямат заслуга към лошото финансово състояние до което е докарана в последните няколко години общината.

Гражданите са тези, които се прибират по улици, чиито тротоари в по-голямата част са разбити, а там, където им е правен някакъв ремонт той е нескопосан и наполовина. Освен това за тяхна сметка остава и ремонтът на автомобилите им, повредени вследствие на лошите пътища. Има пътни артерии, които не са виждали нов асфалт повече от 20 години. Последиците от лошото финансово стопанисване на общинската хазна са най-вече за обикновения русенец.

Днес се оказва, че се налага да си плащат допълнително за споменатите „ удобства”.

Какви са нашите аргументи да се обявим срещу това предложение на общинската администрация. Първо – в случая увеличението на ставките няма да доведе до нарастване на приходите, а до още по-голям процент граждани, непогасяващи своите задължения към общинската хазна. Второ - отговорността на общинска администрация пред нашите съграждани се изразява в това да се търсят онези управленски решения, които ще доведат до повишаване на техния жизнен стандарт и превръщането на нашия град в по-добро място за живот. Припомняме, че през годините бяха продадени атрактивни общински обекти. Вместо това те можеха да бъдат постоянен източник на дълготрайни приходи в общинския бюджет - такива решения са временни и нямат управленски характер. Трето - призоваваме ръководството на Община Русе да направи задълбочен анализ на възможностите за допълнителни приходи, а не да търси лесното решение каквото е повишаване данъците на нашите съграждани.

В заключение, нека не злоупотребяваме с търпението на хората,  нека не забравяме, че сме избрани да решаваме проблемите на жителите на Община Русе, а не те – нашите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама