Разместват без индивидуален подход из Центровете за настаняване в страната близо 1 500 деца и младежи, алармира НПО

16:22, 19 дек 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1500 деца и младежи с увреждания са в риск да бъдат преместени от Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), където живеят, в други такива центрове в цялата страна без индивидуална оценка и предварителна подготовка.

За това алармират от коалиция “Детство 2025” и Национална мрежа за децата , в които участва и русенското СНЦ „Еквилибриум“.

Преместванията са в следствие на промяна в чл. 36 на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, съгласно която центровете ще бъдат разделени по възрастов критерий.

В резултат на промяната деца и младежи от 122 центъра няма да могат да живеят заедно както досега. Съгласно указателното писмо на Агенцията за социално подпомагане се очаква преместването да бъде извършено до април 2017 г. След извеждането на децата и младежите с увреждания от институции, някои от тях са с травми в резултат на многократни премествания, като има случаи, в които поредно преместване би застрашило живота им.

Пример за това е дете на 9 години, което вече е местено 8 пъти. Благодарение на усилията на екипа на неправителствената организация, която управлява центъра, където живее детето, то ходи в масово училище, има приятели и доверени хора в екипа, който се грижи за него. Рискът това дете да бъде преместено в средата на учебната година, защото профилът на неговия център ще бъде променен за младежи, е повече от реален и представлява сериозна травма.

Друг пример, показващ абсурдността на приетите промени в Правилника, е дете с увреждания, изведено от институция, което живее вече 2 години в „младежки“ център от семеен тип, сега трябва да бъде прехвърлено в „детски“ център, а мястото му ще бъде заето от друг преместен младеж. След 10 месеца, когато детето навърши пълнолетие, трябва да бъде изместено отново, при това в друг град, далеч от приятели и всички хора, които познава и с които е свикнало. Това ще бъде третото му преместване след извеждането от институция, в пълно противоречие с изискванията на Европейските насоки за преход от институционална към грижа в общността.

Други възможни последствия от преместванията се крият в извеждането на младежи с тежки увреждания, които са невербални и трудно подвижни, но са изградили доверена връзка с екипите и с другите деца и младежи на местата, където са настанени. Преместването им в други центрове с младежи с увреждания, които са физически активни и с трудно поведение, може да се окаже пагубно за тях.

Планираното преместване ще постави под въпрос всички усилия за реформа в сферата на деинституционализацията на деца и младежи с увреждания, включително инвестираните над 100 милиона евро от европейските структурни фондове. То ще се отрази крайно негативно на децата и младежите и поставя в риск здравето и живота им. Липсва аргументация за нуждата и смисъла за подобно решение. Такова не е било обсъждано нито с представители на местните власти, които управляват центровете за настаняване от семеен тип, нито с неправителствените организации, работещи с деца и семейства и също управляващи такива центрове.

Коалиция “Детство 2025” и Национална мрежа за децата настояват за спешна отмяна на указателното писмо на АСП за прилагане на разпоредбата в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане и свикване на работна група с Национално сдружение на общините и НПО, на която да се обсъди необходимостта от профилиране на центровете и да се изработят принципи за индивидуален подход при взимането на решения за децата и младежите.

Коалиция “Детство 2025” е обединение на граждански организации и мрежи и индивидуални членове в експертно качество, активно работещи и вложили значителни собствени средства и експертиза в процеса на деинституционализация от самото му начало.

Национална мрежа за децата обединява 137 граждански организации от цялата страна, работещи с и за деца в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват.  Ние вярваме, че всички политики и практики, които засягат пряко или косвено децата, следва да се изготвят, прилагат и наблюдават, като се взема предвид принципът за висшия интерес на децата и с активното участие на самите деца и младежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама