Община Русе планира преобразяване на улиците и тротоарите с 30 млн. лв., 1/3 от които кредит и подмяна на осветлението с 8 млн. лв.

11:40, 20 дек 16 25 660 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спазваме стриктно нашата програма. 2016 г. бе много важна – годината на организацията на бъдещата работа. Планирахме и дори стартирахме някои от основните инфраструктурни промени в Русе, които предстоят през 2017 г.

Това заяви днес на нарочна пресконференция кметът на Русе Пламен Стоилов, който отчете най-важното от изминалата година за градаа и предстоящото през следващата.

„В края на 2016 г. изпълнихме планираното – в ход са всички проекти по инфраструктурната програма. Имаме гарантирани над 100 млн. лв. инвестиции, които през 2017 г. ще влязат реално в града – инвестиционна програма на Община Русе, двете програми за саниране, както и трансграничното сътрудничество, по което ще се финансира надграждането на кейовата стена от пасарелката до бившия Техникум по облекло до Конския плаж под Гранд хотел „Рига“. Кеят, Придунавски булевард, инфраструктурата в квартал „Родина“, обновяването на училищата „Христо Ботев“ и „Баба Тонка“ са сред най-важните проекти, които предстоят, отчете Стоилов.

Зам.-кметът Димитър Наков поясни и дейностите по обновяване на „Придунавски булевард“, който предстои да стане двупосочен, като бъде разширен и в района към Речна гара да се направи по-малък наклон. Целта е до тази част от града да има достъпен обществен транспорт. В строително-ремонтните дейности там ще се използва и метода на т.нар. армонасипни стени, който ще гарантира сигурността и целостта на пътя и на сградите около него.

Очаква се сключване на договор за обществена поръчка и начало на дейностите по ремонта на "Придунавски булевард" да се случат до средата на 2017 г.

Зам.-кметът Наков и арх. Живка Бучуковска увериха, че е помислено и за естетиката при оформянето на важната за всички крайбрежна зона.

Предвидена е и нова транспортна схема. Към момента текат все още проучвателни дейности в тази връзка. Това важи и за подобряване на обществения транспорт, като плановете са за целта той да е изцяло общински.

С кредит от 10 млн. лв. ще се осигури 1/3 от финансирането на ремонт на всички улици и тротоари в града. Наред с това чрез ОП „Комунални дейности“ благоустрояването в тази област ще се осигури през следващите години.

„На 6 януари трябва да има обществено обсъждане по темата за кредита. Предстои този въпрос да се обсъди и гласува и от Общинския съвет“, поясни впоследствие Пламен Стоилов. Той добави в тази връзка, че към момента Община Русе няма никакви задължения и просрочени заеми, като е получил адмирации за финансовата си дисциплина от различни институции.

Наков увери, че се работи и по уличната регулация в района на бул. "Родина", който също има нужда от ремонт.

Предстои и тотална подмяна на уличното осветление, като Стоилов даде за пример монтираното осветление по булевард „България“. Извършено е енергийно обследване. Общината ще кандидатства за безвъзмездно финансиране по Националния доверителен екофонд. Прогнозната стойност е около 8 млн. лв., с които до 2019 г. трябва да е обновено осветлението в целия град и малките населени места в Общината, поясни зам.-кметът Страхил Карапчански.

По отношение на спорта кметът Стоилов маркира успешното приключване на програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“, както и работата по ремонта на Градския стадион, успехите на футболния клуб „Дунав“, който се завърна в елита след 25-годишно прекъсване и заема шесто място след 19 срещи в Първа лига. Не бе пропуснат и проектът „Дракончета“, който работи за осигуряване на още по-широка основа за развитие на футбола в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама