Един от собствениците на "Топлофикация - Русе" продава голяма част от дяловете си

13:02, 20 дек 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регистрираното в Швейцария дружество "Мечел интернешънъл холдингс", чрез което руската компания притежаваше "Топлофикация Русе", е обявило за продажба общо 13 891 084 акции с право на глас от капитала на централата. Това представлява 49% от капитала на дружеството, съобщава в днешния си брой онлайн изданието на capital.bg.

Акциите са обявени за продажба, тъй като купувачът "Топлофикация Плевен" не е погасил пълната сума, като неизплатената сума е приблизително 1.3 млн. евро без лихвите. Акциите са заложени в полза на "Мечел" покрай продажбата на ТЕЦ-а преди четири години. 

Договорът за продажба на 100% от акциите на "Топлофикация Русе" бе сключен в края на 2012 г. Според него "Топлофикация Плевен", която е свързана с Христо Ковачки, трябваше да плати общо 29 млн. евро за акциите, припомня dnevnik.bg.

Отделно купувачът се е ангажирал да покрие стари задължения на централата към "Мечел карбон" за доставка на въглища на стойност 18.8 млн. долара. Наскоро е станало ясно, че този ангажимент също не е изпълнен.

Не са платени и стари доставки на въглища към "Мечел", заради което вече са предприети действия за получаване на сумите от плащанията на НЕК към русенската централа и ТЕЦ "Бобов дол". Това може да влоши още финансовото състояние на "Топлофикация Русе", която работи на загуба и приходите й се свиват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама