Децата от "Чучулига" пресъздадоха Бъдни вечер, Коледа и Сурваки

17:28, 21 дек 16 / Култура 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Момичетата и момчетата от ДГ "Чучулига" пресъздадоха днес фолклорните празниците – Бъдни вечер, Коледа, Сурваки. 

Инициативата е част от проекта „Различни заедно вървим по пътя към училището родно“, който се реализира в рамките на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез ЕСИФ. Партньори по проекта са Община Русе и Фондация „Устойчиво общество“.

Основната цел на дейността е приобщаване на децата от целевата група към общността чрез пресъздаване на културните традиции и осигуряване на принос към културната интеграция като процес на междукултурно опознаване и сближаване чрез фолклорните традиции и празничната обредност. На децата се дава възможност да открият общото и различното в празничните обреди на различните етноси и българските народни традиции, за да приемат различието като многообразие.

Съвместната подготовка на празничните обреди положи началото на партньорство между семействата и педагозите от детската градина в името на успешното интегриране на децата. Привличането на родителите на децата от целевата група в подготовката на фолклорните празници допълва други проектни мерки за увеличаване на родителския капацитет и мотивация за сътрудничество.

Организирането на фолклорните празници надгражда музикалните умения на децата, формира познания за автентичния фолклор на различните етноси, което води до сближаване и толерантност между възпитаниците на детската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама