Стотици русенци се помолиха за здраве, мир и благоденствие на Рождество

16:35, 25 дек 16 / Култура 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици русенци се помолиха за здраве, мир и благоденствие на днешния празник. 

Коледа, Рождество Христово, Божик или Божич е сред най-големите църковни празници в християнския свят. Той започва в първите часове на 25 декември и е продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера във Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда.

Православните християни честват Рождество Христово също толкова тържествено колкото и Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар).

В България е официален празник с решение на ІХ Народно събрание от 28 март 1990 г.

Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово е било в Рим през 336 г. сл. Хр.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене. До IV век в календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания.

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са млади мъже в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен.

Времето за коледуване е от полунощ до изгрев слънце на Коледа.

По традиция у нас Коледа се празнува три дена.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. По традиция на трапезата трябва да има пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка.

На Коледа се коли прасе, а трапезата не се вдига цял ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама