Гласуваха номинации за "Читалищен деятел" в Ценово

10:38, 29 дек 16 / Култура 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от седемдесет самодейци от Ценово се събраха заедно в навечерието на настъпващата нова година, за да дадат зелена светлина на най-новата си инициатива. Представители на различни състави към НЧ „Христо Ботев“ за първи път определиха носителите на приза „Читалищен деятел“ за постигнати творчески резултати. Информация за събитието съобщава Община Ценово.

Високите отличия бяха връчени на специална церемония от председателя на читалищното настоятелство Георги Георгиев. Номинираните получиха специално изработени купи с инкрустирано лого на читалището. Осем са самодейните състави, които развиват активна дейност към НЧ „Христо Ботев“. Специален гост на празника беше кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

Според предварителния регламент всеки участник трябваше да предложи кандидатура за отличието. Специално жури оповести имената на първите трима, получили най-много гласове. На трето място се класира ръководителят на Смесената фолклорна група „Зорница“ Стефан Алексиев. На второ място се изкачи Камелия Леонова – член на читалищното настоятелство и ръководител на Детския танцов състав „Танцова магия“ и на Женския танцов състав „Луди млади“. Първата позиция безапелационно беше отредена за Румяна Иванова. Тя е ръководител на Женската фолклорна група „Росна китка“ и на Детската фолклорна група „Славейче“, а от близо година е и председател на женския пенсионерски клуб „Млади сърца“. 

„Трудно е да се изброят отличията, с които самодейците от Ценово се завръщат от участия в международни, национални и регионални фестивали и събори. Нашите певци и танцьори представят типични за региона северняшки песни и танци, които омагьосват публиката. По този начин не само съхраняваме, но и предаваме на по-младите поколения изконните български обичаи и традиции“, сподели секретарят на читалището Веска Димитрова.

От читалищното настоятелство не скриха, че и тази година ще се спази традицията в първите минути на новата година да се завърти кръшно българско хоро. За да посрещнат 2017  около грейналата с празнични светлини елха в центъра на Ценово ще се съберат и самодейците при НЧ „Христо Ботев“, а за всички участници са подготвени бонбони с късмети. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама