„Бизнес и иновационен клъстер Русе+” проучва възможности за сътрудничество в Девня

17:35, 29 дек 16 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 29.12.2016 г., представители на Сдружение „Бизнес и иновационен клъстер Русе+” посетиха град Девня. Със съдействието на Областния управител доц. д-р Стефко Бурджиев, трима от учредителите бяха съпроводени от заместник -кмета на Общината Донка Йорданова в ТЕЦ „Девня” и фирма „Агрополихим”. Информация за срещата съобщават от кабинета на русенския губернатор.

И двете фирми проявиха готовност за сътрудничество и споделиха бизнес идеи, които предстои да се развият и реализират съвместно, след извършване на проучвания и получаване на положително становище от компетентни експерти. 

Домакините от фирма „Агрополихим” в лицето на  производствения директор инж. Георги Стоянов и колегата му инж. Владимир Петров споделиха опит, който предстои да бъде въведен, а именно производство на пара от отпадъчна слама. За целта фирмата е закупила подходяща селскостопанска техника, включително рулонна балировачка и освен, че почиства безплатно стърнищата след стопаните, оползотворява отпадъците, намалява количеството изразходван природен газ, а от там и себестойността на произведената продукция. Домакините декларираха готовност да предадат  опита си на заинтересовани страни от област Русе. 

В  хода на дискусията бяха споделени проблеми, които изпитват фирмите в района с недостига на кадри с висше и средно образование в областта на металообработването, топло- и електротехниката.  

След запознаване, доц. Бурджиев се ангажира да организира среща с представители на Русенския университет и професионалните гимназии по електротехника, механотехника и промишлени технологии, за което партньорите от община Девня бяха своевременно уведомени.

Посещението е част от програмата на новоучреденото Сдружение „Бизнес и иновационен клъстер Русе+”, чиято основна цел е да съдейства за подобряване на бизнес средата в Област Русе, развитие на иновациите и насърчаване на инвестиционната активност и обучението на кадри със средно и висше образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама