Проф. Велизара Пенчева: Русенският университет поема водеща роля на образователен и научен център в Дунавския регион

11:04, 31 дек 16 25 665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За изминалата 2016 и за перспективите в новата 2017 пред Русенския университет разговаряме с ректора на учебното заведение проф.д-р Велизара Пенчева.

Тя беше избрана с голямо мнозинство на провелите се на 12 януари т.г. избори за ръководство на висшето учебно заведение. Преди това тя беше член на екипа на предходния ректор чл.-кор. проф. Христо Белоев по време на двата му мандата, като за последно беше на позиция зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение. Проф. Пенчева е единствената жена ректор на РУ „Ангел Кънчев“ в 70-годишната му история.

Завършила е Математическата гимназия във Враца, след което става възпитаник на Русенския университет в специалност „Автомобилен транспорт, трактори и кари“. Година и половина след дипломирането си специализира приложна математика в Техническия университет в София. През 1980 година е връща в Русенски университет като асистент по математика във Факултета за чуждестранни студенти, а по-късно става заместник-декан.

- Проф. Пенчева, Вашата година започна с избирането Ви за ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Вие обаче бяхте част от управленския екип на висшето учебно заведение допреди това. Как Ви помогна това?

На 12 януари 2016 година бях избрана за ректор на Русенския университет и от тази си позиция вече една година работя усилено с моя екип, за да запазим изграденото в годините и да продължим да се развиваме в съответствие с изискванията на времето, белязано от глобализация и бурно развитие на технологиите. Осем години преди това бях в ректорския управленски екип и отговарях за важна част от дейността на университета-акредитацията и качеството на обучението и преподавателския състав. Ангажиментите ми през този период бяха свързани, както с всички звена на университета, така и с национални и международни институции. В светлината на този натрупан опит мога да кажа, че започнах работа като ректор, но в същото време като професионалист, с когото вече са работили и го познават добре, както в страната, така и в чужбина.

- Поставихте си амбициозни задачи още в началото на годината и продължихте на практика да работите за развитие както на образователните програми, така и на научната работа в Русенския университет. Какво успяхте да изпълните от предварителната си програма за тази година и какво остана за следващата?

Заедно с колегите от ректорското ръководство, както и с всички членове на академичната общност работихме отговорно и методично. Имаме много постижения, както в учебната, така и в научноизследователската дейност на университета. Трудно е да се изброи всичко, но ето някои основни резултати: все по-видимо утвърждаване на Русенския университет като привлекателен център за обучение на български и чуждестранни студенти, докторанти и специализанти, провеждане на активна и ефективна научноизследователска, развойна и внедрителска дейност, авторитетно позициониране на университета в националното и международното образователно и изследователско пространство.

Задачите ни за следващата година са много, като най-важните от тях са следните:

-да осигурим устойчив прием на кандидат-студенти;

-да осигурим условия за пълноценна професионална реализация на нашите възпитаници след завършването на университета;

-да продължим да разработваме учебни материали за електронни форми на обучение;

-да увеличим броя на чуждестранните студенти и докторанти;

-да развием съвместни програми за обучение с чуждестранни висши училища;

-да продължим да работим за изграждане на център за върхови постижения и център за компетентност на територията на университета, както и за включването на екипи от университета с научната им експертиза в центрове на други университети;

-да продължим целево да привличаме финансов ресурс за развитие чрез проектно финансиране;

-и още много други.

- Предстои разкриване на филиал на Русенския университет във Видин, с което Русенската алма матер на практика покрива целия Дунавски регион. Предстои и преобразуването на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет. Как всъщност се стигна дотам и какво означава за русенската алма матер тази мрежа от филиали?

Като най-големият многофункционален български университет на р. Дунав, с много постижения и принос към развитието на трансграничната територия, е естествено Русенският университет да поеме водеща роля на образователен и научноизследователски център в Дунавския регион. Разкриването на филиал на университета във Видин ще ни позволи, както да отговорим на потребностите на Северозападна България от развитие на висшето образование в региона, така и да покрием дунавската територия от Русе до Видин на запад и до Силистра на изток, предоставяйки качествени образователни услуги. На 12.05.2016 г. ние подписахме Споразумение между Русенския университет и областните администрации на областите Русе, Видин, Враца, Плевен, Велико Търново, Силистра, Разград, Добрич и Търговище относно регионално сътрудничество в рамките на  Дунавския регион. Активната ни работа по разкриване на филиала във Видин започна след това подписване на споразумението в партньорство с местната и държавна власт във Видин. Удовлетворени сме, че филиалът във Видин вече получи успешна положителна акредитация на проекта. Преди Коледа подадохме искане в МОН за разкриване на процедура за създаване на филиала. Решение по отношение на целесъобразността трябва да се вземе от Министерския съвет.

Предстоят разговори и вземане на конкретни решения от страна на държавната власт по отношение преминаването на Тараклийския държавен университет в структурата на български университет. Чрез нашето посолство в Молдова получихме еднозначното решение на Академичния съвет на университета да се присъедини към Русенския университет. Молдова е една от дунавските държави и в този смисъл филиал на университета в Молдова е продължение на политиката ни да сме гарант за развитието на Дунавското пространство.

- Русенският университет продължава да е домакин и на много форуми в различни области на науката и образованието. Сътрудничите успешно и с немалко висши учебни заведения. Докъде се простира мрежата от контакти на русенската алма матер и какви резерви има още в тази посока?

Към момента университетът има над 400 актуални рамкови договора и двустранни споразумения с международни партньори, освен това членува в пет авторитетни международни организации и в редица международни мрежи. Съвместната дейност с международните партньори е важна част от нашата управленска програма. Много силна е работата ни по програма Еразъм +, свързана с студентската и преподавателската мобилност. Към края на 2016 имаме актуални 342 двустранни споразумения с 242 институции от 44 държави по програмата. Проведени са 207 изходящи студентски и преподавателски мобилности в държави от ЕС плюс Турция и 14 мобилности в държави извън ЕС-Албания, Армения, Китай и Казахстан. Входящите мобилности за годината в университета са 24 студентски, 62 преподавателски от ЕС и 11 извън ЕС. Одобрени са нови договори за учебната 2016/17 за 166 мобилности в ЕС с обща стойност 353 928,00 евро и 166 мобилности за страните Армения, Китай, Грузия, Палестина, Русия с финансиране в размер на 453 940 евро. За 2016/17 г. Русенският университет е с най-голямата сума, предоставена на университет от България, за мобилности в държави извън ЕС.

- Продължава и работата по модернизиране и обновяване на учебните корпуси на Русенския университет, като не пропускате и залите за спорт. Какво се случи през 2016 г. и какво предстои да се случва в тази посока през 2017 г.?

Изграждането на модерна материална база в университета е било винаги приоритет за всяко академично ръководство, но в последните 9-10 години се работи много целево в тази насока, като в резултат се промени изцяло обликът на университета и това се отбелязва като положителен факт от всички наши гости от страната и чужбина. В резюме за 2016 година - доизградихме достъпна среда в основните корпуси, изградихме някои спортни съоръжения, реализирахме преместването в Учебен корпус 2 на студентите от факултети Обществено здраве и здравни грижи и Природни науки и образование, обучавани досега в сградата ни в Здравец Изток.  

Търсим целево финансиране за ново изграждане на корпусите 27 и 12, които са строени през 50-те години на миналия век и не могат да изпълняват вече функциите си. За всеки от тях са ни необходими по около 3 милиона лева. Ще продължим да работим за развитието на спортната база на университета, както и за постепенно обновяване на почивната ни база в с. Шкорпиловци. Както се вижда, плановете ни са свързани с непрекъсната модернизация, каквито са и приоритетите в европейски мащаб.

Ще продължим да настояваме пред МОН за предоставяне на общежитията за стопанисване и управление от университета. Сега те се управляват от „Студентски столове и общежития” ЕАД – София със собственик на капитала на дружеството МОН. В последните години имаме много оплаквания от студенти за лошото им състояние. Ние сме се доказали като добри стопани и бихме успели да развием и тази база, ако ни бъде предоставена.

- И на финала, какви са очакванията Ви за новата 2017 г. в личен и институционален план?

В личен план ми се иска да прекарвам повече време със семейството и приятелите си, което е трудно постижимо.

В институционален план ще продължим с активната работа за постигане на високо качество на образованието и научните изследвания за силно международно позициониране на университета с фокус в Дунавското пространство, за активно взаимодействие с външната среда, за балансирана вътрешноинституционална среда, с разумно и предприемчиво управлявани ресурси и условия за развитие на човешкия потенциал.

Използвам случая да благодаря на всички мои колеги, на нашите прекрасни студенти и на многобройните ни партньори от близо и далеч за вдъхновената и ползотворна работа през 2016 година. Нека Новата 2017 година ни донесе крепко здраве и енергия за нови постижения, радост и удовлетворение от постигнатите успехи, много човешка топлина и щастие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама