Музеите в Русе и Шумен с общ проект за Световното наследство

12:26, 03 яну 17 / Култура 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музеи в Русе и Шумен изпълняват общ проект към ЮНЕСКО, съобщават от русенската културна институция. „Средновековно световно наследство в Североизточна България” е проект, финансиран от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО, а в негов фокус застават Мадарския конник и Ивановските скални църкви. 

През 2014 г. Музеите в Шумен и Русе и подават искане за международна финансова помощ, отправено към Центъра за културно наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, а тези дни бе подписан договор с Регионалния музей в Шумен, като водещ партньор. Най-важното събитие е Пътуващата конференция, планувана за пролетта на 2017 г., на която ще си дадат среща експерти от различни области на наследството.

Водещите лектори ще бъдат архитектът Пиетро Лауреано, основна фигура в организацията на Матера (Италия) за европейска столица на културата 2019 г., както и Ирина Оберлендер-Търнувяну, експерт по наследство и култура в администрацията на румънския президент. Чуждестранните и българските експерти ще посетят Русе и скалните църкви, Исперих и тракийската гробница при Свещари, както и Мадарския конник и Шумен, а фокусът на специалистите ще бъде ефективното управление на наследството, споделянето на миналото и неговата интерпретация в икономиката на преживяването.

Подготвя се брошура на пет езика за обектите на ЮНЕСКО в Североизточна България - Мадарски конник, Ивановски скални църкви, царската гробница в с. Свещари, като целта е трите световни паметника да бъдат представени в общ туристически маршрут. Предстои изготвяне на образователна игра, която да включва специално изработени магнитни пъзели, предназначени за подрастващите ще бъдат част от образователна програма за най-малките посетители.

Дейности се реализират в партньорство между музеите на Шумен, Русе и Исперих.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама