Енерго-про: Възстановяването на електрозахранването в Североизточна България е затруднено от непроходими пътища

18:02, 07 яну 17 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Влошените метеорологични условия и многото непроходими поради снегонавявания пътища възпрепятстват бързото възстановяване на електрозахранването на част от населените места в Североизточна България, съобщават от Енерго-про Мрежи.

Всички аварийни екипи на дружеството са мобилизирани и отстраняват възникналите повреди по съоръженията, до които могат да достигнат, уверяват още оттам. От началото на деня е възстановено електрозахранването на над 160 населени места. 

Към 17 часа без ток остават по-малко от 80 населени места в областите Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Варна, Търговище и Русе. Навсякъде, където има неотстранени аварии по съоръженията е създадена необходимата организация работата по отстраняване на повредите да продължи през цялата нощ, като са осигурени сменни екипи за специалистите, работили през днешния ден.

Достъпът до увредените от силните ветрове съоръжения от електроразпределителната мрежа е най-затруднен в областите Силистра, Добрич и Шумен. На места пътищата са блокирани от триметрови снежни преспи. Компанията е пренасочила необходимия допълнителен ресурс към районите, в които обстановката е най-усложнена. Към 17 часа 25 аварийни екипа на Енерго-про Мрежи очакват разчистването на непроходими пътни участъци, за да могат да достигнат до местата на повреди по съоръженията и да възстановят електрозахранването. Специалистите на компанията получават пълно съдействие и помощ от областните управители, кметовете, Областните пътни управления и подразделенията на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", които организират почистване на непроходимите пътища и предоставят високопроходима верижна техника.

Заради затворени участъци от пътната мрежа отчетниците на компанията няма да могат да отчетат по график консумираната електрическа енергия на част от клиентите. Показанията на тези електромери ще бъдат отчетени в първия възможен момент след нормализиране на обстановката.

Ръководството на дружеството работи в координация с Министерството на енергетиката, областните и общинските щабове за защита при бедствия, както и с подразделенията на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" за достигане до районите със затруднен достъп. При необходимост се използва високопроходима военна и селскостопанска техника, предоставена от частни фирми и земеделски стопанства.

Компанията изказва благодарност за съдействието на селскостопанските производители и строителните фирми, които предоставиха свои машини, както и на специалистите от Електоенергийния системен оператор, които оказват съдействие при отстраняване на авариите по електроразпределителната мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама